fbpx

ERP: Bez poštovanja sudskih odluka i vladavine prava odgovor na Kurtijevo pismo bespredmetan

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

“Ako kosovske albanske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Kosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o priznavanju manastirske imovine”, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti poslao pismo igumanu manastira Visoki Dečani Savi Janjiću.

“Ova odluka se već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika. Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz vlade g. Kurtija javno je odbacio odluku Komisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira. Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama”, nevedeno je u saopštenju iz Eparhije.

Dodaje se da je “u ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: