Kurti: Ne verujem da je bilo zločinaca među borcima OVK

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Ne verujem da je bilo zločinaca među borcima Oslobodilačke vojske Kosova”, rekao je na današnjoj skupštinskoj sednici kosovski premijer Aljbin Kurti, odgovarajući opozicionim poslanicima na optužbe zbog njegove izjave da i dana u političkom životu na Balkanu učestvuju ratni zločinci.

“„Nebrojeno puta u ovoj skupštini govorio sam o ratnim i mirovnim zločincima, nisam to rekao prvi put u Briselu. Da sam to tamo prvi put rekao, mogli biste da postavite takvo pitanje. Srbija zna o čemu sam pričao, Brisel takođe zna na koga su se odnosile moje reči i ne znam zašto se neki na Kosovu ovoliko protive. Dakle, ne verujem da postoje borci OVK koji su ratni zločinci, ali da, verujem da ratnih zločinaca ima, ne samo u Srbiji, već i na severu Kosova i u Bosni. Ovde vidim neku vrstu nesposobnosti da da budemo kritični. Imamo veliki problem sa vama jer niste spremni na samokritiku”, rekao je između ostalog Kurti.

“Nisu ratovali Srbi protiv Albanaca, već albanski narod protiv beogradskog režima”

Kosovski premijer je istakao i da će razgovarati, kako je rekao, sa lokalnim Srbima radi razvoja Kosova, a ne radi pomirenja.

“Dijalog sa lokalnim Srbima je jedna od naših obaveza i smatramo da bi dijalog sa manjinama trebalo da bude dijalog za razvoj, a ne za pomirenje. Ne verujem da Srbi, Albanci i Romi treba da se mire, jer rat nije bio zbog pomirenja i sukoba naroda, već zbog hegemonije Beograda i ugnjetavanja našeg naroda. Dakle, 1998. I 1999. se nisu Srbi borili protiv Albanaca, već albanski narod sa Srbijom”, naglasio je Aljbin Kurti.

On je govorio i uvođenju reciprociteta u odnosima sa Srbijom. Rekao je da će se to dogoditi kada sve bude spremno i da njegova vlada ulaže velike napore kako bi došla do načina primene reciprociteta. Po njegovim rečima,

“Ne želimo da pogrešimo u primeni reciprociteta”

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da će primeniti reciprocitet sa Srbijom u trenutku kada će biti spremni za njegovu potpunu primenu. Po njegovim rečima, Srbija generalno postavlja sporadične barijere za kosovsku robu, ali postoje i sistemske barijere.

„Da bismo primenili reciprocitet na šta smo se obavezali, moramo uspešno da prevaziđemo sporadične i sistematske barijere. To znači da nam treba vremena da se pripremimo za potpuno sprovođenje reciprociteta. Nužno je da budemo spremni da ne pogrešimo u primeni. Zašto možemo da pogrešimo u primeni? Jer smo prva vlada koja se bavi reciprocitetom“, rekao je on.

Kurti je dodao da se uvođenje reciprociteta možda nekome neće svideti, ali da njegovu vladu to ne zanima, a takođe joj, kako je istakao, za to nisu potrebni ni glasovi opozicije jer ima dovoljno glasova.

Anđelka Ćup