fbpx

Kurti pisao ocu Savi Janjiću i izrazio želju da poseti manastir Visoki Dečani

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti poslao je pismo igumanu manastira Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću, u kome je izrazio želju da poseti Visoke Dečane i razgovara „o pitanjima od zajedničkog interesa“.

Kurti je, kako se navodi u pismu koje je objavio na društvenoj mreži Tviter kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku, „potvrdio posvećenost Kosova zaštiti kulturnog nasleđa svih zajednica na Kosovu“ .

„Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlje najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova, pobrinuću se za sve naše spomenike, posebno za pravoslavne crkve i manastire“, navodi se u pismu Aljbina Kurtija.

Kurti je naveo da je „sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetaka, izvor ponosa, identiteta i obrazovanja“ i istakao da su „kosovske institucije do sada preduzele brojne akcije kako bi se zaštitila prava nevećinskih zajednica“.

„Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano koristiti našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima“, dodao je Kurti.

Takođe, Kurti je naveo da je „veoma zainteresovan da narednih dana poseti manastir Visoki Dečani“.

„Čvrsto verujem da samo direktnom i iskrenom komunikacijom možemo bolje da se razumemo, uklonimo predrasude, nesporazume i rešimo uobičajne izazove“, istakao je Kurti.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: