fbpx

Vučić sa patrijarhom i episkopima SPC: Dodatni pritisci na Srbiju zbog Kosova

Фото: Српскa Православнa Црквa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem i episkopima Srpske pravoslavne crkve, da će biti izvršeni dodatni pritisci na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i da Grčka diže odnose sa Kosovom na viši nivo.

Grčka diže odnose sa Kosovom na viši nivo, nadamo se prijateljstvu i da neće doći do priznanja, rekao je Vučić za TV Pink i naveo da je grčki ambasador bio na razgovoru, ali da nisu preduzimani nikakvi potezi.

Vučić je, posle sastanka sa patrijarhom i vladikama SPC, članovima arhijerejskog Sabora, rekao da je Grčka, svojevremeno kada je Priština uvodila takse na srpsku robu, dala mogućnost da se otvore trgovinske kancelarije, a sada se otišlo na nivo više.

U petak smo zvanično obavešteni da će da unaprede svoje odnose sa Prištinom na viši nivo, političkih direktora, što je najviša moguća ličnost do nivoa ministra, objasnio je on.

Vučić je rekao da će moliti Grčku da se to ne desi, jer je sledeći korak priznanje nezavisnosti. To je, prema njegovim rečima, problem, jer se time ne pokazue samo da bi Evropa po pitanju Kosova mogla biti ujedinjena protiv interesa Srbije, već i zbog činjenice da je to suprotno međunarodno pravnom poretku.

Ukazao je da postoji dodatna opasnost da druge države budu pritisnute da to isto učine. Onda bi se, kaže, išlo na bilateralne dogovore, gde bi neka treća zemlja predstavljala Kosovo u međunarodnim organizacijama, i tako postala deo NATO.

Vrlo je teška situacija za nas. Pozvali smo grčkog ambasadora na razgovor, ali nismo preduzimali nikakve mere, jer se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i približavanjima, naglasio je Vučić.

Na pitanje da li je dobio uveravanja da Grčka neće priznati Kosovo, kaže da takva uveravanja dobija svakog dana, ali da činjenice govore da oni uvećavaju nivo svojih odnosa, kako sami kažu sa Kosovom.

U narednom periodu očekujem više poseta Beogradu, a sve što će raditi biće pritisak. Biće i kroz regionalne inicijative pokušaja da se obezbedi kosovska nezavisnost. Nudiće neka rešenja koja se na prvi pogled čine dobrim, ali iza toga se de fakto krije priznanje, upozorio je Vučić.

Vučić je, povodom pisma koje je premijer Kosova Aljbin Kurti uputio igumanu manastira Visoki Dečani Savi Janjiću, ocenio da se radi o „igrokazu“ u kome sve vreme govori o kosovskom kulturnom nasleđu i kosovskoj baštini, a ne o srpskom.

To je srpska kulturna baština. To je manastir koji pripada srpskoj crkvi. Slično su radili u Crnoj Gori gde su tvrdili da se radi o pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a ne SPC, rekao je Vučić.

Sva igra je u tome da on priča da voli Srbe, da želi sa Srbima da razgovara da oni lepo žive u nezavisnoj državi Kosovo, ali neće sa Srbijom, jer ona nema šta da traži na Kosovu, objasnio je Vučić.

Vučić je ocenio da sveštenstvo SPC mudro reaguje što ne odgovaraju na svaku provokaciju i što dobro razumeju šta je provokacija.

Izvor: Fonet
%d bloggers like this: