fbpx

Gračanica: Izložbom slika Miloša Šobajića biće otvorena manifestacija “Vidovdanske svečanosti”

Милош Шобајић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Izložbom slika Miloša Šobajića u Domu kulture Gračanica, 1. juna, će zvanično biti otvorena manifestacija “Vidovdanske svečanosti“ i 23. gračanička likovna kolonija “Vidovdan 2021”.

“Ove godine obeležavamo velike datume naše prošlosti: 7 vekova od izgradnje Manastira Gračanice i 7 vekova od upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina. Tim povodom otvaramo renoviranu Galeriju gračaničkog Doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija `Solidarnost za Kosovo`. Ujedno, ovog Vidovdana obnovljen je rad Galerije umetnosti Priština koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva, vraća svojoj kući – Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Doma kulture Gračanica.

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji.

“Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine. Na njoj se dodeljuje nagrada `Longin` za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, biće otvorena izložba slika nedavno preminulog istaknutog umetnika Miloša Šobajića, dobitnika nagrade „Longin“ 2019. godine, za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

Ove godine će u sazivu kolonije u Gračanici biti 10 umetnika: Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Karišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić (Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd) i Vesna Sušić (Nikšić).

This slideshow requires JavaScript.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: