Petković sa Falkonijem o napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte SPC

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Žan-Lujem Falkonijem sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, ali i “nastojanjima Beograda da se u dijalogu sa Prištinom dođe do kompromisnog rešenja”.

Kako se navodi, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju upoznao je francuskog ambasadora sa “sve učestalijim napadima na Srbe i njihovu imovinu i sa gotovo svakodnevnim skrnavljenjem i pljačkanjem srpskih crkava i manastira”, naglasivši da je samo u poslednja dva meseca oskrnavljeno dvanaest verskih objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Petković je takođe podsetio da je svaki napad na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji “bio praćen agresivnom, antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini”.

Petković je posebno skrenuo pažnju na položaj manastira Visoki Dečani, deo srpske i svetske kulturne baštine, koji se nalazi na listi najugroženijih kulturnih spomenika Evrope.

„Umesto što činjenicu o ugroženosti Visokih Dečana negira, vlast u Prištini bi trebalo da sprovede u delo odluku o vraćanju 24 hektara oduzete manastirske imovine i naloži obustavljanje izgradnje magistralnog puta pored manastira i tako pokaže da poštuje bar vlastite zakone, ako već ne veruje međunarodnim organizacijama“, istakao je Petković,

Direktor Kancelarije je naveo da plan „Kulti“, koji je pokrenula kosovska policija u cilju zaštite imovine SPC, “predstavlja vrhunac licemerja i bacanje prašine u oči međunarodnoj zajednici“.

Prema njegovim rečima, “oni koji su palili, rušili i uništavali srpsko kulturno blago, crkve i manastire na prostoru KiM, ne mogu sada da ih čuvaju i da se brinu o njima”.

“I pored otvorene opstrukcije Prištine i nezainteresovanosti za nastavak dijaloga, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i za pregovaračkim stolom i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje obaveze formiranja Zajednice srpskih opština, sa kojom Priština kasni osam godina, velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa”, zaključio je Petković.

Milena Maksimović