Kancelarija za KiM: Ponovo polomljen putokaz za manstir Draganac

манастир Драганац

U jeku napada na pravoslavne svetinje i srpski narod na Kosovu i Metohiji, kada svako razuman očekuje da će nadležne institucije reagovati i zaustaviti ove vandalske činove, mi svedočimo novom talasu opasnih incidenata, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. U saopštenju se dodaje da se najnoviji napad desio u blizini manastira Draganac, u opštini Novo Brdo, gde su nepoznati počinioci polomili tablu sa putokazom za ovu svetinju.

„U trenutku kada predstavnici privremenih institucija u Prištini navodno sprovode akcije u cilju očuvanja srpske kulture baštine i pišu pisma međunarodnim institucijama da skinu sa liste ugroženih spomenika kulture manastire Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Kosova i Metohije, mi brojimo nove napade. Podsećamo da je samo od početka ove godine ukupno trinaest crkava i manastira bilo na meti napada albanskih ekstremista. Paralelno sa ovim slučajem, u Đakovici su osvanuli plakati sa fotografijama Srba kojima se crta meta na čelo i koji se bez ijednog dokaza optužuju za navodne ratne zločine i time zastrašuju potencijalni povratnici i interno reaseljeni da se vrate na svoja vekovna ognjišta. Licemerno je što albanske vlasti na Kosovu i Metohiji pokušavaju da predstave svoju politiku kao politiku mira, solidarnosti, verske i nacionalne tolerancije u očima svetske javnosti, a realan život na terenu ih svakodnevno demantuje. Činjenice govore da su srpski narod i pravoslavni hramovi na Kosmetu izloženi konstantnom nasilju, nepravdi i pritiscima“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Podsećamo da se tabla sa natpisom manastira Draganac već više puta do sada našla na meti vandala, a za taj čin niko nije odgovarao.

A.Ć.