Đakovica: Udruženje “Majke zovu” traži od policije da uhapse raseljene Srbe

U Đakovici su tokom vikenda predstavnici udruženja “Majke zovu” oblepljivali plakate sa slikama raseljenih Srba. Slike desetak raseljenih Srba, među kojima je i general Vojske Srbije u penziji Božidar Delić zalepljene su po čitavom gradu, čak i na drveću.

Lokalni mediji na albanskom jeziku objavili su da je predsednica ovog udruženja Sanije Beriša izjavila da je spisak sa imenima Srba koje smatraju zločincima predat policiji od koje zahtevaju njihovo hapšenje.

Povodom izjave i postupka udruženja “Majke zovu”, reagovao je predsednik udruženja raseljenih Srba u Đakovici, Đokica Stanojević koji je rekao da je ovo pritisak od strane Albanaca kako bi se sprečio povratak raseljenih.

“To je čista provokacija prema ljudima koji su bili primorani da napuste svoj grad i ostave sve, a pri tom ništa nisu skrivili. Ja sam lično još ranije, posle sličnih situacija prijavio Specijalnom sudu u Prištini od kojeg sam zahtevao da me saslušaju, odnosno da dam iskaz ali me nisu pozvali. Zahtevima za hapšenje, crtanjem meta na čelo žele sprečiti da raseljeni Srbi dođu u posetu svom rodnom gradu”, kaže Stanojević

Stanojević dodaje da sve pritiske usmerene prema raseljenim Srbima potiču od sestre jednog od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova za ovo područje.

“Ja, kao i svi raseljeni Srbi više od dve decenije nisam tamo, tako da je očita želja Albanaca iz Đakovice da se i ne vratimo”, zaključio je Stanojević.

U Đakovici je do 1999. živelo oko 12.000 Srba, a danas u ovom gradu žive samo monahinje u manastiru koje čuvaju pripadnici kosovske policije.

Ana Marković