fbpx

Lajčak i Palmer u Prištini: SAD i EU jedinstvene po pitanju nastavka dijaloga

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik američkog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer počeli su da „pripremaju teren“ za nastavak dijaloga koji je najavljen za jun mesec. Pripremne razgovore obavili su prvo sa prištinskom stranom, odakle su poručili da su SAD i Evropska unija jedinstvene po pitanju nastavka dijaloga.

Tokom dvodnevne posete Prištini, Lajčak i Palmer sastali su se, kako sa predstavnicima vlasti, tako i predstavnicima opozicije. Na današnjoj konferenciji ponovili su bitnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da su sastanci bili plodonosni, te da se nada da će takvi biti i pregovori u Briselu.

Miroslav Lajčak, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Glavni cilj posete je priprema prvog sastanka na visokom nivou između premijera Kurtija i predsednika Vučića koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu, i to je tazlog zašto sam ja ovde i zašto se program usredsredio na četiri ključna sastanka. Moja poslednja tačka je da ova godina ima potencijala da bude dobra za odnose između Evopske unije i Zapadni Balkan. Postoji povećan interes u regionu među liderstvom, bilo je i diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana, biće još jedna diskusija 27. juna, biće i samita u oktobru, i sve ove platforme treba iskoristiti kako bi se unapredila agenda EU za region uključujući i Kosovo. Nadam se da će dijalog biti jedan od dobrih primera pozitivinih dešavanja u regionu i da ćemo napredovati u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je Lajčak.

Za Sjedinjene Američke Države kao i do sada, cilj dijaloga ostaje isti, uzajamno priznanje.

„SAD duboko podržavaju djalog između Srbije i Kosova. Cilj dijaloga je potpupna normalizacija odnosa, za Sjedinjene Američke Države cilj je uzajamno priznanje. SAD nisu strana u procesu dijaloga, ali smo partner u ovom procesu. Mi se aktivno angažujemo u dijalogu između Beograda i Prištine, radimo zajedno sa Miroslavom Lajčakom i ekipom na podršci potpune normalizacije“, rekao je specijalni predstavnik američkog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer.

Metju Palmer, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Zajednica srpskih opština bi prema rečima Palmera trebalo da bude formirana na osnovu sporazuma koji su potpisale dve strane, dok je Lajčak upozorio da u Prištini postoji praksa da mu se u usta stavljaju reči koje nije izgovorio.

„Ja sam govorio o uobičajenoj praksi, da kada se sklopi međunarodni sporazum, onda vi te obaveze koje proističu iz tog sporazuma unosite u vaše nacionalno zakonodavstvo. Nisam nikada rekao da se to mora uraditi zbog ovog ili onog pitanja. Ja sam rekao šta strane koje pregovaraju treba da budu spremne da urade, a da li će se to desiti i do koje mere, i u pogledu kojih pitanja, to će ostati na dijalogu“, rekao je Lajčak.

Na zajedničkoj konferenciji Palmera i Lajčaka, sedam redakcija na srpskom ostale su bez prevoda, jer su nedostajali uređaji, a kako je rekla portparolka Kancelarije Evropske unije u Prištini, Dinka Živalj, nije se očekivao ovoliki broj srpskih novinara.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: