fbpx

Petković: Beograd će dosledno insistirati na formiranju ZSO

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Zvanični Beograd neće pristati ni na kakva jednostrana tumačenja ili pokušaje revidiranja Briselskog sporazuma, što danas iza leđa Miroslavu Lajčaku i Metjuu Palmeru najavljuje Aljbin Kurti”, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković nakon Kurtijeve izjave da na Kosovu neće biti monoetničkog udruženja.

“Danas je postalo kristalno jasno da je čitava navodna želja Aljbina Kurtija za dijalogom najobičnija laž i obmana, jer čini sve da opstrukcijama i ucenama poništi i svaku mogućnost pregovora i dogovora”, navodi Petković.

On ističe da se Kurtijevom najavom da ZSO ne može biti formirana, direktno krši, ne samo Briselski sporazum iz 2013. godine, nego i svaka mogućnost dogovora.

“Zvanični Beograd će dosledno insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, onako kako je dogovoreno pre osam godina u Briselu – kao obliku institucionalnog organizovanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sa jasno utvrđenom nadležnošću, strukturom i ciljevima, koji su dodatno potvrđeni i usvojeni Sporazumom o opštim principima iz 2015. I tu pregovora nema”, ističe Petković.

Takođe, Petković je izrazio očekivanje da će se Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, jasno opredeliti prema ovakvim jednostranim tumačenjima Prištine.

“Kako je moguće da se postigne bilo kakav novi sporazum sa Prištinom, ako danas svedočimo otvorenom kršenju i negiranju svih do sada postignutih dogovora?”, upitao je Petković.

On je saopštio da Beograd ostaje posvećen dijalogu kao jedinom mehanizmu za pronalaženje kompromisnog rešenja, “ali neće biti nemi učesnik u monologu jedne pregovaračke strane, već će dosledno, argumentovano i snažno insistirati na ispunjenu svega do sada dogovorenog, kao preduslovu daljih razgovora u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: