fbpx

Počele „Vidovdanske svečanosti“ u Gračanici; Galerija umetnosti Priština vraćena na KiM

Фото А. МАРКОВИЋ; ГрачаницаОнлајн

Tradicionalno, program obeležavanja „Vidovdanskih svečanosti“ u Gračanici otpočeo je Likovnom kolonijom „Vidovdan 2021“, a prva izložba nosi ime poznatog slikara Miloša Šobajića. Pored toga, danas je posle 22 godine, Galerija umetnosti iz Prištine vraćana u Gračanicu na Kosovo i Metohiju.

Početak obeležavanja „Vidovdanskih svečanosti“ u Domu kulture u Gračanici otvorile su mlade balerine iz Gračanice, koje su nedavno na Prvom nacionalnom festivalu umetnosti i igre osvojile dva prva mesta i Gran pri. Nakon toga, prisutnima se obratio direktor Galerije umetnosti Priština Nebojša Jeftić koji je rekao da je ova galerija postala poznata umetničkoj javnosti kada je u njoj bio organizovan veliki broj eminetnih izložbi sa srpske likovne scene.

Foto A. MARKOVIĆ; GračanicaOnlajn

„Poslednja odbrana našeg naroda na Kosovu i Metohiji su upravo kultura i umetnost. Povratkom na Kosovo, još više jačamo našu poziciju i otvaramo mogućnost za unapređenje, profesionalizaciju i povećanje kapaciteta u organizaciji svih likovnih aktivnosti. Organizacija ovogodišnje Vidovdanske kolonije i izložba pred vama, zajedno sa Domom kulture Gračanica, prve su aktivnosti Galerije umetnosti Priština na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine“, istakao je Jeftić.

Slikar Miloš Šobajić, u čiju čast je i nastala današnja izložba, preminuo je aprila meseca od posledica korona virusa. Prema rečima njegove devojke Maje Iskjerdo, Šobajić je stalno tragao za istinom i znanjem i to ga je inspirisalo da stvori eksplozivne imspresionističke slike koje su danas bile izložene u Domu kulture Gračanica.

„Ove slike su inspirisane mestom njegovog rođenja, a to je mesto velikog stradanja Srba, progona, tako da su njegove slike uglavnom one koje opisuju progon, gušenje, davljenje Srba i drugih naroda, ali takođe i onu ljubav koja nas očekuje. Miloš je često boravio na Kosovu i tada je postao više inspirisan Srbijom, jer Kosovo jeste kolevka srpskog naroda. Tada smo pre dve godine došli na ideju da se venčamo u manastiru Visoki Dečani, ali nažalost smrt je to spečila, međutim ja verujem da je Miloš večan i da je ovde sa nama“, rekla je Iskjerdo.

Foto A. MARKOVIĆ; GračanicaOnlajn

Predsednik opštine Gračanica Srćan Popović zvanično je otvorio Vidovdanske svečanosti, a francuski humanista Arno Gujon otvorio je Galeriju, čiju obnovu je finansirala njegova organizacija „Solidarnost za Kosovo“. Gujon se zbog zabrane ulaska na Kosovo javio putem video linka i poručio da ne gubi nadu da će uskoro ponovo moći da dođe na Kosovo i Metohiju.

„Bez umetnosti i bez kulture nema života. Kultura nas spaja, spaja generacije. Bez kulture naši životi su obezvređeni i možda je to razlog zašto oni koji žele da obezvrede život Srba napadaju kulturne i duhovne objekte na Kosovu i Metohiji. Možda su i zbog toga svi umetnici proterani iz Prištine i iz svih većih gradova“, naglasio je Gujon, dodajući da Gračanica nije samo u njegovom srcu, ona je i na zidovima njegove kancelarije, u formi umetničkih dela koje je dobio kao poklon na Kosovu i Metohiji.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović u svom obraćanju je podsetio na jubilej manastira Gračanice, koja obeležava sedam vekova postojanja, kao i sedam vekova od smrti njenog ktitora, kralja Milutina.

Foto A. MARKOVIĆ; GračanicaOnlajn

„Za nas je važno da što više naših građana i meštana dođu u Dom kulture, da nastavnici sa decom dođu i osete put istinske elitne kulture i umetnosti. Tokom juna meseca mogu da očekuju važne događaje iz oblasti kulture umetnosti koji su posvećeni proslavi Vidovdana“, kazao je Popović.

Tokom Vidovdanskih svečanosti, meštani Gračanice i okoline imaće priliku da uživaju u mnogim kulturnim manifestacijama koje će se završiti 28. juna predstavom „Sedmi dan“ udruženja „Putujući glumac“ iz Beograda i Kulturnog centra iz Istočnog Novog Sarajeva.

Ana Marković
%d bloggers like this: