Europa Nostra: Visoki Dečani jesu ugroženi

Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Nakon pisama kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale i ministra kulture omladine i sporta Hajrula Čekua organizaciji civilnog društva koja se bavi zaštitom kulture i prirode “Europa Nostra” da skine sa liste “sedam najugroženijih” mesta u Evropi manastir “Visoki Dečani”, oglasila se ova organizacija i pojasnila da je nominovanjem manastira Visoki Dečani, ova evropska mreža želela da podstakne širu evropsku mobilizaciju za uklanjanje svih preostalih prepreka holističkoj zaštiti ovog blaga svetske baštine.

“Za ovogodišnju listu naše kolege iz evropske mreže Budućnost za versko nasleđe, najcenjeniji i najaktivniji članovi naše alijanse za evropsko nasleđe, nominovali su tri najugroženija mesta nasleđa, koja se nalaze u Francuskoj, Španiji i na Kosovu. Sve tri lokacije su odabrane za uži izbor od 12 lokacija, a dve od njih su uvrštene u konačnu listu od sedam lokaliteta. Nominacioni dosije pripremljen je na osnovu javno dostupnih informacija i dokumentacije putem veb stranice UNESCO-a i putem međunarodnih medijskih kanala i informacija od javnog značaja, kao i na osnovu odgovarajućeg razgovora sa predstavnikom monaške zajednice ovog živog verskog lokaliteta”, navedeno je u saopštenju organizacije Europa Nostra.

Ova organizacija takođe dodaje da je poznato da se manastir Visoki Dečani od 1999. godine nalazi pod kontinuiranom međunarodnom vojnom zaštitom. Zbog toga je odlučeno da je ovaj verski spomenik, koji se od 2006. godine nalazi na listi svetske baštine, pod nazivom „Srednjovekovni spomenici na Kosovu, Srbija “, uvrsti u konačnu listu “sedam najugroženijih” mesta u Evropi.

“Manastir Visoki Dečani sa izvanrednom arhitekturom, freskama, nematerijalnim nasleđem i okolnim kulturnim pejzažom istovremeno predstavlja svetsku baštinu i zajedničko evropsko nasleđe. Ima poseban značaj za kulturni i duhovni identitet i nasleđe srpskog naroda, a takođe je važan za sve građane Kosova, kao neprocenjivi element multikulturnog i multireligijskog nasleđa na Kosovu. Stoga je zaštita ovog izuzetnog mesta za sadašnje i buduće generacije zajednička odgovornost svih zainteresovanih strana, verskih i sekularnih, od lokalnog i nacionalnog do evropskog i međunarodnog nivoa upravljanja. I dalje smo uvereni i želeli bismo posebno da naglasimo da ovaj verski spomenik ne bi trebalo da bude izvor sukoba ili podela, već, naprotiv, treba da posluži kao dragocena veza između svih građana koji su posvećeni evropskim vrednostima i koji su posvećeni obnavljanju dijaloga i mira između različitih zajednica, uz dužno poštovanje njihovog kulturnog i duhovnog identiteta i nasleđa”, piše u saopštenju Europe Nostre.

Iz Europe Nostre poručuju da će, kada se stabilizuje epidemiološka situacija sa korona virusom, posetiti Kosovo i zahvalili su se predstavnicima javnih vlasti i civilnog društva Kosova na njihovoj posvećenosti zaštiti multikulturnog nasleđa na Kosovu i na njihovoj spremnosti da se sastanu sa predstavnicima ove organizacije radi razgovora o temama od zajedničkog interesa.

“Sve politike, akcije i odluke Europa Nostre bile su i uvek će se voditi evropskim vrednostima i principima. Oduvek smo se ponašali kao evropski glas civilnog društva, posvećen kulturnom nasleđu, materijalnom i nematerijalnom, izvan i iznad granica. Kao takvi, razvili smo snažnu i plodnu saradnju sa širokim spektrom međunarodnih organizacija, a posebno sa UNESCO-om, Savetom Evrope, a posebno sa svim institucijama Evropske unije”, zaključuje se u saopštenju.

Europa Nostra je u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke odlučila da na listu “sedam najugroženijih” mesta u Evropi za 2021. godinu uvrsti manastir Visoki Dečani, sa čim se nisu složili predstavnici vlasti u Prištini koji su nedavno izjavili da je ova odluka nepravedna i donesena pod političkim uticajem.

Ana Marković