Kancelarija za KiM: Na kući raseljenog Srbina u opštini Orahovac grafiti koji veličaju „veliku Albaniju“

Na kući raseljenog Srbina u opštini Orahovac, u kojoj trenutno živi mladi bračni par Vitošević, danas je osvanuo grafit sa ispisanom porukom koja veliča takozvanu „veliku Albaniju“ i „nezavisnost samoproglašenog, takozvanog Kosova“, saopštila je Kancelarija za KiM.

Na ovom objektu, koji se nalazi preko puta vrtića, u koji idu deca, napisana je poruka na engleskom „Big Albania“, kao i poruka „Kosovo is Kosovo 17.02.2008″, navode iz Kancelarije.

„Ovim opasnim vidom zastrašivanja i glorifikovanja jedne tvorevine u kojoj nema mesta za Srbe, našem narodu južno od Ibra šalje se nedvosmislena poruka da na svojim vekovnim ognjištima nisu dobrodošli“, napominje se u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da je „politika zastrašivanja, pretnji, ucena, fizičkih napada, svakodnevno prisutna u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a samo od početka godine, za prvih pet meseci, zabeleženo je 55 različitih incidenata u kojima su mete bili Srbi, njihova imovina, crkve, pa čak i deca“.

„To je realnost sa kojom mora da bude upoznata i međunarodna javnost, jer je nedopustivo da jedna etnička zajednica u svojim domovima i na kućnim pragovima gotovo svakodnevno bude izložena progonu, napadima i zastrašivanjima“, dodaje se.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da će o poslednjim događajima obavestiti posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, kao i specijalnog izaslanika SAD Metjua Palmera, ali i ostale međunarodne predstavnike na KiM, „čija je misija, mandat i dužnost da osiguraju bezbednost srpskog naroda i miran suživot u pokrajini“.

Petković će se sutra sastati sa visokim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom američkog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmerom.

Milena Maksimović