Dendias u Prištini: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias stigao je u zvaničnu posetu Prištini, gde se sastao sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom. Šef grčke diplomatije je nakon sasatanka izjavio da je glavni razlog njegovog dolaska u Prištinu evropska perspektiva Zapadnog Balkana, ali i energetska saradnja sa posebnim naglaskom na ekonomsku saradnju. Takođe je dodao i da se Grčka zalaže za liberalizaciju viznog režima, jer je Kosovo ispunilo sve stavke.

Dendias je na konferenciji za novinare sa kosovskom ministarkom Donikom Gervalom istakao da je Vlada Grčke dosledna u svom stavu i podržava približavanje zemalja Zapadnog Balkana ka putu u Evropsku uniju.

„Balkanski region pripada Evropi i sve zemlje treba da im budu partneri kako bi se osigurala stabilnost. Podržavamo liberalizaciju viznog režima Kosova, jer ste ispunili sve kriterijume. Takođe podržavamo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala nove vlade. Zato smo danas došli ovde, kako bi vam pomogli, jer ste to od nas tražili. Cenimo rad Euleksa, u kome se nalaze i određeni grčki službenici sa kojima ću se takođe sastati. Svesni smo da želite da prusutpite kancelariji privredne komore u Grčkoj i mi ćemo vam to dozvoliti, kako bi se povećala saradnja između Kosova i Grčke“, rekao je Dendias.

Nikos Dendias, Ministar spoljnih poslova Grčke, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Šef grčke diplomatije je posebno naglasio da Grčka podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine kako bi se postigao konačan sporazum.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala naglasila je da je nezavisnost Kosova činjenica, ali i da je potrebno podići odnose sa Grčkom sa ekonomskih na viši nivo.

„Sve napredne zemlje Evropske unije, uključujući i Grčku treba da priznaju Kosovo kako bi doprineli stablinosti na Balkanu. Nezavisnost Kosova je činjenica i što se pre ta činjenica prihvati obezbediće se jedna održiva perspektiva za Kosovo, ali i za Srbiju. Imajući u vidu da Grčka nije priznala Kosovo i ima drugo gledište, mi ćemo nastaviti da sa Grčkom i drugim partnerima Evropske unije nastavimo intezivno da pregovaramo po tom pitanju. Nadamo se da ćemo u budućnosti uspeti da ubedimo naše partnere nas priznaju i da se naša saradnja nastavi“, rekla je Gervala.

Dendias se danas takođe sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom skupštine Gljaukom Konjufcom.

Ana Marković