Sedamnaest godina od svirepog ubistva Dimitrija Popovića

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Sedamanaestogodišnji Dimitrije Popović ubijen je u Gračanici 5. juna 2004. godine hicima iz vatrenog oružja ispaljenim iz automobila u pokretu, dok se nalazio sa društvom u kiosku brze hrane. Za Dimitrijevo ubistvo su optuženi Ljabinot Gaši i tada maloletni Albert Krasnići iz Prištine. Gaši je oslobođen krivice, a Krasnići je osuđen na devet i po godina zatvora. Januara meseca ove godine, pod nerazjašnjenim okolnostima, Alberta Krasnićija je ubio sopstveni otac.

Porodica, prijatelji i meštani su parastosom na gračaničkom groblju odali počast Dimitriju, a potom položili cveće i zapalili sveće ispred kapele u centru Gračanice.

„Sedamnaest godina je imao i sedamnaest godina obeležavamo od kako je svirepo ubijen. To je velika bol i tuga koja nikada ne prolazi. Da se moje srce otvori da vidite koji je to bol, to je bol jača od svega. Roditi dete, podizati ga, školovati i učiti da voli narod, sve nacije, nema veze koje boje kože, a onda dođe neko u ubije ga. Najcrnja noć u mom životu“, jedva je izustila Jorgovanka Popović, majka stradalog Dimitrija.

Dimitrije je bio učenik Medicinske škole, spremao se za maturu i proslavu punoletstva, ali zauvek je ostao dete u sećanju porodice i prijatelja.

„Sedamnaest godina kasnije, kao da je juče bilo. Dok sam živ, to ne može da se zaboravi nikad. Dimitrije je moj drug, brat. Ali nažalost njega više nema“, rekao je Marko Popović, drug koji je bio sa Dimitrijem u momentu ubistva.

This slideshow requires JavaScript.

Samo nešto više od dva meseca posle martovskog pogroma, opet pripadnici međunarodnih mirovnih snaga nisu uspeli da zaštite Srbe, dodao je brat ubijenog Dimitrija, Srđan Popović:

„Od tog 17 marta 2004 godine upozoravali smo KFOR i međunarodnu zajednicu da situacija nije dobra, međutim niko nije uslišio ta naša mišljenja i desio se taj stravični 5. jun, desilo se ubistvo Dimitrija. Naša obaveza je da ga se sećamo i mogu da kažem da će on uvek biti jedan od nas i biće opomena budućem vremenu“.

Sećanje na Dimitrija Popovića, pored porodice, čuvaju i prijatelji i meštani, a amanet je ostao zapisan u njegovom dnevniku.

„Dimitrije je rekao i tada i u svom dnevniku je zapisao, sa Kosova nikada. Gračanica je moja i Dimitrije to svedoči svojim telom koje počiva na gračaničkom groblju, a danas ova kapela svedoči ovde, da je Mita dušom svojom u ovoj kapeli i on počiva i svedoči trajno, a to je jedan veliki dokumenat da je nezaborav ustvari prisutan i da ćemo ovde ostati i opstati i trajaćemo dok je veka i sveta“, rekao je okupljenima Dimitrijev stric i književnik Ratko Popović.

Tradicionalno, kao i prethodnih godina, u Gračanici se održava memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom “Igrajmo za budućnost, pamtimo Dimitrija“, a najuspešnijem mladom umetniku Likovne kolonije u okviru Vidovdanskih svečanosti dodeljuje se nagrada „Dimitrije Popović“.

Ana Marković