Mediji: SAD naoružavaju kosovsku vojsku oklopnim vozilima

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Sjedinjene Američke Države donirale su Kosovskim bezbednosnim snagama nova oklopna vozila otporna na mine tipa M1117, potvrdio je kosovski ministar odbrane Armend Mehaj.

Bez obzira na Rezoluciju 1244 i Kumanovski sporazum, kojima je predviđeno da će Priština imati samo jedinice za delovanje u vanrednim okolnostima i da je jedina vojska na Kosovu mirovna misija Ujedinjenih nacija, KFOR, Kosovske bezbednosne snage prerastaju u vojsku, a u tome im pomažu Sjedinjene Američke Države.

Najmodernija oklopna vozila, gardijan, donacija Sjedinjenih Amerićkih Država, stigla su u vojnu bazu u Uroševcu, potvrđeno je na sajtu Ministarstva odbrane Kosova. Vest za Srbe nije prijatna.

“Pa u suštini to šalje jednu ne tako prijatnu poruku srpskoj zajednici koja se svakako već oseća dovoljno ugroženo i samim tim na neki način potvrđuje činjenicu da ni u jednom trenutku ni kosovskim institucijama, a koliko vidim ni međunarodnoj zajednici apsolutno nije stalo ni do mišljenja, ni do osećanja članova srpske zajednice”, rekao je Ivan Nikolić iz Komunikacije za razvoj društva.

Dodatno naoružavanje, povećanje budžeta za vojsku Kosova, kao i zajednička vojna vežba sa američkim vojnim snagama, za kosovskog premijera su aktivnosti suverene države.

“Vaša profesionalnost dokazuje da ste sposobni da pomognete kontinentalnoj i globalnoj bezbednosti. Tokom ove vežbe pomerili ste granice svog angažovanja ka jednom cilju, da dokažete da su naše snage spremne da brane naš suverenitet i teritoriju”, izjavio je premijer Kosova Aljbin Kurti na zajedničkoj vojnoj vežbi američke i kosovske vojske u Uroševcu.

Za predsednicu Kosova Vjosu Osmani, vojna saradnja Kosova i Amerike je mirnodopska. Sporno je to sa kim sarađuje Srbija.

“Dok Kosovo i druge zemlje u regionu učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama sa američkom vojskom pod nazivom Defender Europe 21, Srbija pojačava uticaj Kremlja i destabilizuje region organizovanjem zajedničke vežbe sa ruskom vojskom”, napisala Osmanijeva na svom Tviter nalogu.

Osim vojne saradnje, poseta američkog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera, pokazuje da će se Sjedinjene Američke Države aktivnije uključiti i u nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

“Ne mislim da Amerika ima neki konkretan plan, koji se razlikuje puno, već da na ovaj način samo hoće da dokaže tu superiornost u odnosu na Evropsku uniju i da na neki način pokaže da ipak dominira kada je u pitanju kompletan proces i dijaloga i cele političko ekonomske situacije na Kosovu”, istakao je Nikolić.

Pored medijskih spekulacija da je Priština kupovala naoružanje i od Nemačke, u kosovskom ministarstvu odbrane je to demantovano.

Ana Marković