Operska diva Nataša Tasić Knežević u sredu nastupa u Gračanici

Дом културе "Грачаница", фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Operska diva Nataša Tasić Knežević održaće koncert u sali Doma kulture “Gračanica”, u sredu, u 18:30 časova. Novčani iznos od prodaje karata biće uručen dvema romskim porodicama.

Nataša Tasić Knežević rođena je u Beogradu. Posle srednje tehničke škole Petar Drapšin, smer vazduhoplovno saobraćajni tehničar, upisuje Saobraćajni fakultet, uporedo sa Akademijom Lepih Umetnosti kao stipendista princeze Jelisavete Karađorđević.

Osnovne akademske muzičke studije završava u klasi profesorke Jasne Šajnović, a specijalističke studije na Fakultetu muzičkih umetnosti u klasi profesorke Višnje Pavlović. Pored akademskih studija kontinuirano se usavršava na master klasovima u Evropi radeći sa renomiranim umetnicima, poput Mirele Freni, Liore Mauer i Ire Siffa.

Nataša Tasić Knežević

Pored koncertiranja širom Evrope, Nataša Tasić Knežević je nastupala i u predstavama Ateljea 212 „Strah i njegov sluga“, režisera Kokana Mladenovića, kao i u predstavi „Brod plovi za Beograd“. Kao članica operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, ostvaruje uloge manjeg i srednjeg faha, a po završetku operskog studija debituje u dve produkcije opere Karmen, kao Fraskita i Mikaela.

Protekle dve godine gospođa Knežević debituje i na filmskom platnu, a trenutno je film u kome je ostvarila ulogu Almire ušao u zvanični program Berlinskog bijenala, ali njena karijera na filmu se nastavlja.

Pored umetničkog rada, posvećen je pedagog, jer je u oblasti pedagogije provela više od 15 godina, prvo kao predavač matematike i fizike u osnovnoj školi Branko Pešić u saradnji sa Romskim dečijim centrom, a kasnije po završetku osnovnih muzičkih studija i kao profesorka solo pevanja u muzičkoj školi „Petar Stojanovoć“ na Ubu. Tokom pedagoškog rada, imala je uspeha na republičkim takmičenjima sa svojim đacima, a njena učenica Višnja Begović upisala je i završila Berkli univerzitet u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kao vokalni pedagog u okviru „Le studio“ pozorišta i slobodne dramske akademije pripremala je mjuzikle „Čikago“, „Američka burleska“, „Svini Tod“, „Mlečni put“ i mnoge druge

U periodu od 2000 – 2021 pomaže i podržava rad i razvoj romske zajednice kroz razne projekte koji imaju za cilj promociju obrazovanja, kulture i socijalne integracije.

Projekat koji je zamislila „Klasika za mame i tate“, za decu predškolskog uzrasta je bio jedan od najboljih edukativnih projekata u protekle tri godine.

Zalaže se za ista prava svih ljudi bez obzira na nacionalnost, versku ili polnu različitost i stoga je izuzetno poštovana ne samo u Srbiji već i van granica Srbije. Nekoliko puta je bila specijalni gost u Savetu Evrope, a na poslednjoj konferenciji je govorila o uticaju Romske kulture na kulturnu baštinu Evrope i Sveta.

Ostvarila je izuzetnu saradnju sa ambasadama promovišući muzička dostignuća žena kompozitorki koja dolaze van granica Srbije, tražeći sponu sa muzikom koja potiče sa naših prostora.

Tečno govori i piše engleski jezik.

Nastupala je na Bemusu, Belefu, Danima Beograda, Bitefu.

Osvojila je nekoliko nagrada na međunarodnim takmičenjima kod nas i u Italiji.

Zaposlena je kao solistkinja opere u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Milena Maksimović