Petković sa ambasadorom Italije: Beograd ostaje opredeljen za dijalog

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da Beograd ostaje opredeljen za dijalog, kao kako je naveo, jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, “ali i da je implementacija do sada postignutih dogovora važan put ka građenju međusobnog poverenja i preduslov svih daljih razgovora”.

Petković je podsetio da “Priština osam godina ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština”, što kako navodi, “u velikoj meri umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa”.

„Beograd je sve svoje obaveze ispunio i nastavlja da učestvuje u dijalogu u najboljoj veri da nam je potrebno zajedničko rešenje i kompromis“, rekao je Petković.

Petković je sagovornika upoznao sa, kako je navedeno, “serijom etnički motivisanih napada kojima je izložen srpski narod na Kosovu i Metohiji” i podsetio na “gotovo svakodnevne napade na njegovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve, što jasno ukazuje na realnu opasnost do koje dovodi odsustvo dijaloga”.

Direktor Kancelarije za KiM je na kraju istakao značaj Misije KFOR na Kosovu i Metohije, “pre svega za bezbednost srpskog naroda, za očuvanje mira u regionu i stabilizaciju stanja na terenu, čemu italijanski vojnici u ovoj misiji daju značajan doprinos”.

Milena Maksimović