Predstavnici Preševske doline potencijalni učesnici dijaloga Beograda i Prištine

фото ГрачаницаОнлајн

Albanski predstavnici iz tri opštine na jugu Srbije već su dali svoj predlog za rešavanje kosovskog pitanja i to kroz zahteve za boljim statusom albanske nacionalne manjine, koje su pre nekoliko godina uputili Vladi Srbije, izjavio je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi za Radio Slobodna Evropa.

„Normalizacija odnosa sa Kosovom i uopšte odnosi Srbije i Kosova bi trebalo da prolaze kroz Preševsku dolinu“, rekao je Kamberi.

Albanski zvaničnici iz Preševske doline još uvek nisu javno saopštili hoće li učestvovati u dijalogu o Kosovu na koji je na početku svog petogodišnjeg mandata pozvao predsednik Aleksandar Vučić.

Međutim, prema Kamberijevim rečima, albanski predstavnici sa juga Srbije uključili su se u dijalog o Kosovu još 2013. godine, kada su Vladi predali „Plan sedam tačaka“, o merama za afirmaciju Albanaca iz Preševske doline.

Drugačiji odnos Beograda prema Albancima na jugu Srbije može biti dobar podstrek da se reše problemi Srba na Kosovu, dodaje predsednik bujanovačke opštine.

„Odnos države prema Albancima koji žive na ovom prostoru je najbolja pomoć koju Srbija može da pruži Srbima na Kosovu. To je bitno i za stabilnost našeg regiona, ali i za stabilnost albansko-srpskih odnosa u budućnosti“, kazao je Kamberi.

Izvor Radio Slobodna Evropa