Šaip Kamberi traži od Skupštine Srbije da promeni deo Ustava koji se odnosi na Kosovo

Скупштина Србије, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Albanski poslanik Šaip Kamberi protivi se “parcijalnoj izmeni Ustava Srbije, smatrajući da taj akt treba promeniti u celosti, a naveo kao problematičnu i preambulu Ustava, koja Kosovo i Metohiju definiše kao deo Srbije”. Sa druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je Kamberiju da nije u redu da se poziva u Skupštini Srbije na ustav samoproglašenog Kosova, s obzirom da je poslanik u parlamentu zemlje koja Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom i iz te pozicije to mora da poštuje.

Albanski poslasnik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je danas tokom zasadenja u parlamentu na čijem je dnevnom redu Predlog za promenu Ustava, da se “protivi parcijalnoj izmeni Ustava Srbije, smatrajući da taj akt treba promeniti u celosti, a naveo kao problematičnu i preambulu Ustava, koja Kosovo i Metohiju definiše kao deo Srbije”.

“Nema sumnje da bi Ustav trebalo da bude promenjen, i da postoje brojni argumenti za promenu celog Ustava, a jedan od njih je i taj, što se kaže, u članu 1 Srbija definiše kao država srpskog naroda, a to je problematično sa aspekta manjina. Manjine u Srbiji čine više od 20 odsto stanovništva, a takva definicija širi uverenje da su članovi zajedica drugačijeg porekla „građani drugog reda“”, rekao je Kamberi tokom svog obraćanja u Skupštini Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon obraćanja albanskog poslanika rekla da nije u redu da se poslanik Šaip Kamberi poziva u Skupštini Srbije na ustav samoproglašenog Kosova.

“Nije u redu da se pozivate na ustav Kosova, jer ste poslanik Skupštine u zemlji čija je to teritorija, to je naša pokrajina i Vi to morate da poštujete. Za ovaj Dom ne postoji ustav Kosova, a nezavisnost su izvojevali da nikoga ništa nisu pitali, nijednog svog građanina”, poručila je Brnabić poslaniku Kamberiju.

Ana Marković