Petković i Bocan-Harčenko o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o predstojećem nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Petković je u razgovoru sa ruskim ambasadorom istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini, ali i da je neophodno da se do sada postignuti sporazumi sprovedu u delo.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da je dijalog od suštinske važnosti za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj.

“Neprihvatanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština i njeno insistiranje samo na takozvanom uzajamnom priznanju, svojevrstan je vid opstrukcije i pokazatelj da su prištinski političari nezainteresovani za odgovorno i ozbiljno rešavanje otvorenih pitanja i pronalažanje trajnog, kompromisnog rešenja”, kazao je Petković.

Petković je takođe dodao da zapaljiva, antisrpska retorika prištinskih zvaničnika, koja, kao po pravilu, prethodi napadima na Srbe, njihovu imovinu i na pravoslavne crkve i manastire, svakako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga.

“Beograd će uprkos svemu, ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika na Zapadnom Balkanu”, naglašava Petković.

Petković se zahvalio ambasadoru Bocan-Harčenku na doslednoj pomoći Rusije u zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije u međunarodnim organizacijama, ističući da je ruska podrška našoj diplomatskoj i političkoj borbi za Kosovo i Metohiju, samo jedan od brojnih pokazatelja iskrenog prijateljstva i bratskih odnosa naših država i naroda, zaključeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković