Vjosa Osmani: Srbija ne pokazuje spremnost da rasvetli sudbinu nestalih lica na Kosovu

Фото: председништво

Kosovska predsednica Vjosa Osmani razgovarala je danas sa regionalnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta Martinom Šueopom o rasvetljavanju sudbine nestalih lica na Kosovu, saopšteno je iz predsedništva Kosova. Šueop je govorio o naporima koje ulaže Međunarodni komitet Crvenog Krsta kako bi obezbedio podatke o nestalim licima.

Osamnijeva je Šueopu predstavila napore nove vlade Kosova u rasvetljavanju sudbine 1639 nestalih lica tokom rata na Kosovu.

„Za naše institucije, rasvetljavanje sudbine nestalih predstavlja ne samo politički prioritet, već i ljudsku obavezu. Zbog toga mi proces nestalih ne želimo da tretiramo kao političko pitanje, već kao humanitarno“, rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, dužnost nove vlade je da uradi sve što je u njenoj moći kako bi porodicama nestalih omogućila da dobiju informaciju šta se desilo sa članovima njihovih porodica.

„Taj proces teče sporo. Srbija ne pokazuje spremnost da rasvetli sudbinu nestalih lica i zbog toga međunarodna zajednica mora da poveća pritisak na Srbiju, kako bi se napokon razjasnila sudbina svih nestalih“, zaključila je Osmani.

Ana Marković