Na koncertu Nataše Tasić Knežević obezbeđen klavir za učenika Danijela Eminovića

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Večeras je u Domu kulture održan humanitarni koncert članice operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, Nataše Tasić Knežević. Nakon koncerta, Nataša je sa prijateljima obezbedila klavir za dvanaestogodišnjeg Danijela Eminovića iz Lapljeg Sela.

Posle 23 godine ponovo u Gračanici. Od članice crkvenog hora, do operske dive i velike humanitarke.

“Jako sam srećna i jako sam uzbuđena, meni je srce puno mislim da će da mi iskoči iz grudi. Poslednji put sam bila ovde 1998. godine sa horom Sveti Georgije, imali smo nastupe baš u manastiru Gračanica, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj Patrijaršiji i u Prizrenskoj Bogosloviji. Taj period mi je ostao u najlepšem sećanju i kada su me pozvali da dođem ovde, ja sam to shvatila kao neku Božiju volju da se vratim tamo gde je sve počinje”, izjavila je Tasić Knežević nakon koncerta.

Nataša je uspela da uz pomoć prijatelja, obezbedi i klavir za dvanaestogodišnjeg Danijela Eminovića iz Lapljeg Sela.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Sve je moguće. Ja sam večeras pozvala donatore, ljude dobrog srca da pomognu oko nabavke klavira za malog Danijela i našli smo klavir. Večeras smo našli klavir, tako da je sve moguće. Samo treba da postoji volja, treba da postoji želja i treba da imamo otvoreno srce pre svega i da ne gajimo nikakve loše misli. To je bitno”, uzbuđeno nam je rekla Tasić Knežević.

Dvanaestogodišnji pijanista, Danijel Eminović, učenik je muzičke škole „Stevan Morkranjac“ iz Lapljeg Sela, a na Festivalu muzičkih i baletskih škola u Vršcu ove godine osvojio je prvo mesto. Danas je Danijel bio gost na Natašinom koncertu

“Nisam imao tremu. Nastup me postiče da i dalje radim i da učim, da vežbam klavir i da nastavim sa radom”, kazao je Eminović.

Sav prihod od koncerta je namenjen za tri socijalno ugrožene romske porodice, najavio je zamenik ministra za povratak i zajednice Gazmen Salijević.

This slideshow requires JavaScript.

“To nije možda mnogo, ali nekome ko nema je i to možda dovoljno. Ovo je samo jedan korak da ukažemo i sami sebi i institucijama, ali i celom društvu da problemi postoje, da moramo uporedo pored promocije kulture, a cilj ovog koncerta jeste promocija kulture, da brinemo i o socijalno ugroženim porodicama”, rekao je Salijević.

Šef misije Oebsa Majkla Devenport pohvalio je mladog Danijela i rekao da je privilegija za njega slušati tako mladog pijanistu koji je već sa 12 godina osvojio prestižne nagrade.

“Mladim ljudima je teško da stvore viziju o tome šta žele da postanu i kako to da postignu. Njihov put postaje još teži, a to dolazi iz porodica sa niskim prihodima. Međutim, daljim mogućnostima za učenje, fokusiranje njihovih napora i aktivno učestvovanje, postoji svetlija mogućnost za mlade umetnike što pokazuje i Natašin primer”, kazao je Devenport, aludirajući na sam početak Natašine karijere kada se susretala sa usponima i padovima.

Koncert Nataše Tasić Knežević, uz klavirsku pratnju Saše Kneževića, održan je u okviru projekta Promocija romske kulture, a organizator koncerta je opština Gračanica u saradnji sa Oebsom i Ministarstvom za povratak.

Ana Marković