fbpx

Petković: Prištinske zvaničnike dijalog ne zanima

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Povodom izjave kosovske predsednice Vjose Osmani da će Kosovo učestvovati u dijalogu sa Srbijom samo zbog postizanja sporazuma i obostranog priznanja, reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u kome je rekao da “pretećom porukom da jedino ishodište dijaloga Beograda i Prištine mora biti takozvano međusobno priznanje, albanski političari direktno su dokazali da ih dijalog, dogovor i traganje za kompromisnim rešenjem ne zanima”, saopštila je Kancelarija za KIM.

Petković ističe da umesto što prištinski zvaničnici bezočno obmanjuju javnost i svakodnevno sabotiraju dijalog, neka priznaju da ih ne interesuje građenje mira i stabilnosti, već da se zalažu za zamrznuti konflikt i svakodnevne tenzije na terenu, koje su nažalost opasnost i alternativa dijalogu.

“Nametnuta rešenja i jednostrani potezi niti su dijalog, niti pomažu međusobnom razumevanju i dogovoru, već pojačavaju tenzije i jaz koji postoji među narodima na teritoriji Kosova i Metohije”, kaže Petković.

Direktor kancelarije za KiM dodaje da je Beograd kredibilan partner u dijalogu i spreman je da u najboljoj volji sedne za pregovarački sto u Briselu, kako bismo rešavali pitanja od interesa i za srpski i albanski narod u pokrajini, a pitanje međusobnog priznanja niti je tema, niti će biti tema u statusno neutralnom dijalogu u Briselu.

“Zato, neka albanski političari ne troše uzalud dnevnice, ako ih samo to zanima, nego neka taj novac pametnije potroše na svoju urušenu ekonomiju”, zaključio je Petković.

Ana Marković
%d bloggers like this: