fbpx

Da li će tema nestalih lica biti jedan od prioriteta dijaloga Beograda i Prištine?

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Nekoliko dana pre susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u Prištini i vlast i opozicija tvrde, da je jedini uslov da se dijalog nastavi, međusobno priznanje.

U svojim izjavama, kosovski premijer Aljbin Kurti obećava javnosti da će preispitati dosadašnje sporazume, da neće dozvoliti formiranje zajednice srpskih opština, ali i da neće nastaviti, već će početi iz početka dijalog sa Beogradom. Prva tema, kako kaže, biće sudbina nestalih.

“To su obećali političari dok nisu došli na vlast. I ranije su obećavali, ali od tih obećanja nije bilo ispunjeno ništa. Obećano nam je bilo da će tema broj jedan biti nestala lica. Međutim, niko iz vlade nam ništa nije javio i mi ne znamo da li će pitanje nestalih biti uopšte tema dijaloga i šta će oni da pregovaraju u Briselu”, rekao je za naš portal koordinator Resursnog centra za nestale osobe Bajram Ćerkini.

Bajram Ćerkini, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Porodice nestalih Srba i Albanaca, očekuju da konačno saznaju sudbinu svojih najmilijih, ali nisu sigurni u iskrenost premijera Kosova.

“Tema nestalih treba da bude tema dijaloga i trebala je mnogo ranije da bude, međutim ne verujem da će biti ni sada. Ranije su imali priliku i jedna od tačaka jeste bila tema o nestalima, međutim prištinska strana je odbila da razgovara na tu temu. U Prištini na svaki način izbegavaju da pričaju o tome, što porodice kidnapovanih ne iznenađuje više”, kazala je Silvana Marinković iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM.

“Mi ne znamo koji plan i kakvu strategiju ima komisija za nestala lica u Prištini, koji plan ima radna grupa, a naročito ne znamo koji plan ima nova vlada, jer nas niko nije obavestio ni o čemu”, kaže Bajram Ćerkini.

Silvana Marinković, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Kada govori o nestalima, nažalost, kosovski premijer misli samo na Albance, smatraju članovi porodica kidnapovanih i ubijenih Srba.

“Kada smo na zajedničkim sastancima članovi prištinske komisije kažu ne odvajaju Albance i Srbe. Međutim, i te kako odvajaju. Srbija je sve uradila šta su Albanci tražili. I smatram da je to bila jedna velika greška, zato što su odjednom sva mesta koja su predložena da se iskopaju u Srbiji su iskopana. Mislim da je to trebalo da se radi naizmenično, jer najveći strah kod Srba je, da kada u Prištini završe sa iskopavanjem svojih sunarodnika, da će se tu stati sa daljim iskopavanjima. A postoji mnogo lokaliteta na Kosovu na kojima, kako sumnjamo, su sahranjeni Srbi, a nisu pretražena”, istakla je Marinković.

Za poznavaoce političkih prilika, pitanje kidnapovanih i nestalih jeste najvažnije za pomirenje, ali ne i za sakupljanje političkih poena.

Miljazim Krasnići, foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Mislim da je najgore to što se i mrtvi upotrebljavaju u političke svrhe i na Kosovu i u Srbiji, to je žalosno. Problem nestalih osoba nije političko pitanje, to je humanitarno pitanje i to nebi trebalo da se instrumentalizira ni sa jedne ni sa druge strane”, kazao je analitičar iz Prištine Miljazim Krasnići.

Dok se priprema za dijalog, premijer Kosova Aljbin Kurti najavljuje tužbu za navodni genocid protiv Srbije i traži otvaranje vojnih i policijskih arhiva u Beogradu. Zločine protiv Srba i otvaranje arhiva takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i kasnije formiranih institucija, do sada nije spomenuo.

Ana Marković
%d bloggers like this: