Hodžaj: Liturgija u hramu Hrista Spasa u Prištini služena uz dozvolu vlade Kosova

Енвер Хоџај, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Predsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da je “današnja liturgija Srpske pravoslavne crkve u centru Prištine služena uz dozvolu i znanje kosovske vlade. Hodžaj je i dodao da je vlada ovom dozvolom ugrozila karakter Kosova i stvorila mogućnost za otvaranje novih tema u predstojećem dijalogu Beograda i Prištine”, napisao je Hodžaj na svom fejsbuk nalogu.

Kako se ističe u objavi, prema Hodžajevim rečima, dolazak vladike raško prizrenskog Teodosija i sveštenika i vernika u hram Hrista Spasa, “morao je biti obezbeđen, u čemu je pomogla vlada Kosova i time stvorila mogućnost da i ovo pitanje bude tema predstojećeg sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, zakazanog za 15. jun u Briselu.

“Ova liturgija je barem religiozna. Međutim, sve u vezi sa tim je političko, usmereno samo na iskrivljenje istorije, istine i opravdanja genocidnog režima Slobodana Miloševića. Ruševine podignute i nedovršene u vreme okupacije morale su se tretirati kao takve, projekat šovinističkog otuđenja protiv Albanaca koji je zaustavljen i nikada nije završen. Ali ne, 22 godine nakon rata, kada su rane bola iz rata još uvek otvorene, organizovati, uz puno odobrenje vlade Aljbina Kurtija, liturgiju koja je duboko politička, bolno je i neprihvatljivo”, napisao je Hodžaj.

Ana Marković