fbpx

Kancelarija za KiM osudila upad KPS u hram Hrista Spasa u Prištini

фото: Gazeta Express

“Današnji upad Kosovske policije na crkveni posed hrama Hrista Spasa u Prištini i to nakon liturgije koja je u ovoj svetinji održana nakon pune 23 godine, brutalna je demonstracija sile i verske netrpeljivosti koja dolazi iz Prištine”, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se ističe da nakon što se u Hramu sakupila nekolicina vernika da obeleži Slavu uz poruke mira i tolerancije vladike Teodosija, usledila je sramna reakcija Prištine, kao nedvosmislena poruka Srbima, vernicima Srpske pravoslavne crkve.

“Prisustvo policije ispred crkve očigledna je pretnja vernicima šta će im se dogovoditi ukoliko ponovo dođu u ovu svetinju u gradu, iz koga je nakon 1999. godine proterano 40.000 Srba sa njihovih ognjišta. Opusteli grad i hram u njemu najbolniji su podsetnik i svedočanstvo na stradanje i egzodus srpskog naroda sa prostora Kosova i Metohije”, navedeno je u saopštenju

Iz Kancelarije dodaju da upravo zato albanskim političarima smetaju vernici koji su se danas u ovoj svetinji okupili.

“Da li ovako kosovski premijer Aljbin Kurti i političari iz Prištine zamišljaju zaštitu verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji, tako što će slati naoružanu policiju da preti vernicima? Hoće li o ovoj upotrebi zastrašivanja i sile u blizini crkve izvestiti Unesko i organizaciju „Evropa Nostra“? Ma šta javno pričali i u pismima se kleli, jasna je namera mnogih da sa prostora Kosova i Metohije zatru svaki trag i spomen srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je i usledila današnja nervozna reakcija na oživeli hram”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković
%d bloggers like this: