Kurti: Hoćete da okupirate Kosovo? Brnabić: Kako da okupiramo sopstvenu teritoriju?

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti na Samitu Zapadnog Balkana u Tirani, kome prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, zatražio je da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi Kosovo bilo tretirano kao država. Kako prenose mediji na albanskom, Kurti je takođe pozvao Srbiju da prizna Kosovo. Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić odgovorila je kosovskom premijeru da “aktuelni format dobro funkcioniše i da ne postoji nijedan pravni argument da se bilo šta menja, jer je Kosovo deo Srbije”.

Kako mediji prenose, kosovski premijer je naglasio “da bi Srbija trebala da se distancira od režima Slobodana Miloševića i njegovog nasleđa”.

“Kosovo je pre 13 godina proglasilo nezavisnost od Srbije, sada je red i da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Na taj način bi i Srbija i Kosovo uspeli da se približe Evropskoj uniji”, izjavio je Kurti, a preneli su mediji na albanskom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić podsetila je Kurtija da Kosovo ne priznaje pet članica EU, da nije član UN i da u tom smislu sigurno ne može imati drugačiji status od postojećeg.

Na to je replicirao Kurti sa pitanjem: „Šta ćete da uradite, je l’ hoćete da nas okupirate?“, a Brnabić mu je odgovorila: „Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?“.

Na Samitu su takođe učestvovali predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, albanski premijer Edi Rama i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Ana Marković