Petković čestitao Spasovdan manastiru Visoki Dečani

ФОТО: манастир Високи Дечани

Povodom verskog praznika Spasovdana i hramovne slave manastira Visoki Dečani, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju čestitao je slavu igumanu Savi Janjiću, bratiji manastira i svim vernicima, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković ističe da i ove godine carska lavra dočekuje slavu uz brojna iskušenja, ali i odlučnu zajedničku borbu bratstva ove svetinje, Srpske pravoslavne crkve, kao i države Srbije, da se sačuva istina na kojoj Visoki Dečani počivaju vekovima.

“Fizička ugroženost zadužbine svetog kralja Stefana Dečanskog prepoznata je ne samo od Uneska, na čijoj se listi nalazi kao jedan od najvrednijih i najugroženijih spomenika čovečanstva, nego i od strane renomirane organizacije „Evropa Nostra“, koja je svrstala ovaj srednjevekovni srpski biser na listu 7 lokaliteta ugrožene baštine u Evropi za 2021. godinu. Zbog toga je danas važno da zajedničkim pregnućem odolimo i izborimo se sa raznim pritiscima i nasrtajima kojima su kontinuirano izloženi naša država, narod i naše svetinje, posebno na Kosovu i Metohiji”. Neka današnji praznik i molitve svetog kralja pomognu, da istinom i verom, negujući ljubav, slogu i zajedništvo, sačuvamo naše svetinje, jezik, predanje i bogato kulturno srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, a pre svega naš ostanak i opstanak na ognjištima predaka. To je ujedno i jedini put da kao narod dočekamo naše Vaskrsenje i naše Vaznesenje. Neka Vam je srećna i Bogom blagoslovena Slava”, navodi se čestitki Petkovića.

Ana Marković