fbpx

Vjosa Osmani: Kosovo odlučno da nastavi dijalog sa Srbijom, ali ne prihvata pomeranje granica

Вјоса Османи, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovska predsednica Vjosa Osmani koja boravi u dvodnevnoj poseti Estoniji, izjavila je da je Kosovo odlučno da nastavi dijalog sa Srbijom, ali da neće prihvatiti bilo kakvo pomeranje granica. Osmani je nakon sastanka sa predsednicom Estonije Kersti Kaljulaid rekla da Kosovo želi da ima dobru saradnju sa svim susednim zemljama, preneli su mediji na albanskom.

Nakon razgovora sa estonskom koleginicom, kosovska predsednica Vjosa Osmani je na konferenciji za novinare istakla da je “ova faza dijaloga novo poglavlje za Kosovo”.

„Kosovo je odlučno da nastavi dijalog , kao i da nastavimo saradnju sa susednim zemljama, uključujući i Srbiju, koja se još uvek nije izvinila za zločine počinjene u regionu”, kazala je Osmani.

Osmanijeva je dodala i je sigurno da će se dijalog nastaviti, ali da neće biti razgovora o pomeranju granica na sastancima u Briselu.

„Uopšte ne razgovaramo o našem konačnom statusu. Kosovo je nezavisna zemlja. Takođe, ni na koji način nećemo prihvatiti pomeranje granica. Nećemo prihvatiti na Kosovu čak ni model poput onoga u Republici Srpskoj u Bosni, jer želimo da zaštitimo Kosovo. Napravili smo ustupke sa Ahtisarijevim planom. Važno pitanje je i pitanje nestalih osoba. Srbija mora da pokaže gde su nestali, rekla je Osmani.

Kosovska predsednica će se tokom boravka u Estoniji sastati i sa premijerkom ove zemlje Kajom Kalas i predsednikom skupštine Juriom Ratesa.

Ana Marković
%d bloggers like this: