Protest ispred Hrama Hrista Spasa u Prištini

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

Protest grupe studenata, održan je ispred nedovršenog Hrama Hrista Spasa u centru Prištine, zbog jučerašnje liturgije koju je služio Episkop raško-prizrenski Teodosije posle 23 godine.

Posle liturgije su se oglasili i brojni političari i intelektualci, nazivajući liturgiju provokacijom, a jutros je na vratima hrama osvanuo grafit na kome piše „Isus mrzi Srbe“. Na današnjim protestima je ispisano „ Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kirtija“.

This slideshow requires JavaScript.

Studenti traže rušenje hrama, jer je, kako su rekli izgrađen za vreme Slobodana Miloševića, a da je navodno kamen temeljac položio Željko Ražnatović Arkan.

Skup je prošao mirno, a obezbeđivali su ga pripadnici Kosovske policije i nekoliko vojnika KFOR-a.

Posle završenog protesta, predstavnik Socijaldemokratske partije Kosova, otcepljenog krila Pokreta Samoopredeljenje lidera aktuelnog premijera Aljbina Kurtija, Zgim Hiseni je izjavio da su oni autori grafita i organizatori protesta. Socijaldemokrate zahtevaju od ministra unutrašnjih poslova da podnese ostavku zbog održane liturgije, dok su iz Prištinskog univerziteta u zvaničnom saopštenju za medije najavili da će preduzeti sve neophodne pravne radnje kako bi se, kako su rekli, univerzitetski kampus oslobodio svih nelegalno izgrađenih objekata, uključujući i objekat u kome je organizovana liturgija.

A.Ć.