PSD zahteva ostavku ministra Svečle i direktora KIA zbog liturgije u pravoslavnoj crkvi

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

Socijaldemokratska partija Kosova zahteva da ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečla i direktor Kosovske obaveštajne agencije (KIA) Petrit Ajeti podnesu ostavke zbog održavanja liturgije u pravoslavnoj crkvi, koja se kako tvrde, nalazi u dvorištu Prištinskog univerziteta, prenosi Kosova Press.

Iz ove partije poručuju da “ukoliko kosovske institucije nisu imale saznanja o tako nečemu, građani nisu na sigurnom”.

Zđim Hiseni iz Socijaldemokratske partije zahteva smenu ministra unutrašnjih poslova Kosova i direktora obaveštajne agencije.

„Institucije su rekle da za tako nešto nisu znale, rekao je ministar kulture. Ako je ovo tačno, onda svi odgovorni organi sa političkih funkcija, ministar unutrašnjih poslova i Obaveštajna služba, njen direktor, moraju da odgovaraju, moraju podneti ostavku, jer ako se to može dogoditi usred Prištine, usred dana, to onda pokazuje da uopšte nismo sigurni u to šta nam se dešava “, rekao Hiseni.

Hiseni je takođe dodao da je prethodni grafit “Isus ne voli Srbe” izbrisan i zamenjen novim „Simbol šovinizma postaje svetinja blagoslovom Aljbina Kurtija“, te da ova akcija nema “nikakve veze sa verskom ili međunacionalnom mržnjom”.

„Međutim, svi treba da imaju na umu da ovaj objekat zapravo nije institucija, ovaj predmet je simbol šovinizma, koji nas podseća na najteže dane koje je ovaj narod živeo. Ako pogledamo prostor u kome je izgrađen ovaj objekat, odlučeno je da se nalazi u univerzitetskom prostoru, to pokazuje da se zapravo upotrebljavala religija u službi suprenacističkih interesa Srbije“, rekao je on.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini takođe je oštro reagovao na služenje liturgije u hramu Hrista Spasa, nazvavši verski čin “političkom provokacijom uoči nastavka dijaloga između Kosova i Srbije”, te da je objekat Srpske pravoslavne crkve odavno trebalo preseliti sa tog prostora.

Izvor: KosovaPress