22 godine od dolaska mirovnih snaga na Kosovo

КФОР

Na današnji dan pre 22 godine, na osnovu Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, mirovna misija KFOR započela je svoju misiju na Kosovu i Metohiji. Takođe, administrativno upravljanje preuzela je misija Ujedinjenih nacija, UNMIK.

Dolazak stranih vojnika doneo je novu realnost. Po mišljenju Srba, KFOR je pokazao nespremnest i nemoć da zaštiti sve građane Kosova i Metohije.

“Što se kretanja tiče, imamo granice gde možemo da idemo i gde ne možemo da idemo, tako da se ništa nije promenilo. A Srbi i dalje žive isto kao 1999. godine”, rekao nam je jedan meštanin Gračanice, a drugi je dodao

“Iako se dosta toga promenilo, Srbi i dalje nisu sigurni, ni sa KFOR-om.”.

Albanci su tada cvećem dočekali međunarodnu misiju. Za njih su oni bili oslobodioci od, kako kažu, srpske vlasti.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: UNMIK

“KFOR je obezbedio stabilnost i mir. Kada ne bi bilo KFOR-a ovde, ko zna šta bi se desilo”, kazao nam je jedan stanovnik Prištine.

“Što se bezbednosti i sigurnosti tiče, to su dobili i Albanci i Srbi dolaskom KFOR-a”, dodaje drugi.

Po zvaničnim podacima, najteži zločini nad Srbima, njihovom imovinom i imovinom Srpske pravoslavne crkve, desili su u prisustvu svetskih mirotvoraca.

“Imali smo pogrom, imali smo zločine poput onog u Starom Grackom i sve su to velike mrlje ja bih rekao na samo prisustvo mirovnih snaga, dakle KFOR-a ovde”, rekao je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Poverenje u KFOR je poraslo, posebno kod Srba koji drugu zaštitu nemaju, dok UNMIK-ova administracija i dalje postoji, sa skoro nevidiljivim nadležnostima.

Pripadnici KFOR-a obezbeđuju manastir Visoki Dečani, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Unmik nije bio sposoban da upravlja administracijom, tako da nismo bili srećni ni Albanci, ni Srbi, ni niko sa Unmikom. KFOR je ipak održao i mir i sigurnost i to važi i dan danas. Tako da u tom smislu situacija je evulirala, jer počeli su pregovori i mislim da sada već događaji idu nekim mirnijim tokom. Svi su shvatili da je najgora verzija rat i svi pokušavaju da iznađu neko mirno rešenje”, kazao je politički analitičar iz Prištine Miljazim Krasnići.

Potpresednik Srpske liste kaže da po nekim istraživanjima povratnici u Metohiji najviše veruju upravo KFOR-u, pa drugim institucijama.

“Imamo jedan period nepoverenja, jedan period koji je bio jako problematičan u bezbednonosnom smislu. Imamo tragične momente koji su se dešavali u prisustvu mirovnih snaga, ali sa druge strane imamo izrađeno jedno poverenje nakon toga. Imamo činjenicu da je zahvaljujući italijanskom KFOR-u manastir Visoki Dečani sačuvan”, istakao je Jevtić.

Danas, 22 godine od dolaska mirovnih snaga, Kosovu i Metohiji nedostaje preko 240.000 Srba, Crnogoraca i ostalih nealbanaca, a zapaljeno je i devastirano preko 150 pravoslavnih crkava i manastira.

Ana Marković