fbpx

Kurti: Moramo tužiti Srbiju za genocid

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Prilikom odavanja počasti i polaganjem venaca na Spomen ploči palim NATO vojnicima u Pokleku kod Glogovca, kosovski zvaničnici su poručili da “moraju da tuže Srbiju za genocid”, prenose mediji na albanskom. U Pokleku je danas obeležena centralna manifestacija od ulaska KFOR-a na Kosovo.

Premijer Kosova Aljbin Kurti istako je da se danas obeležava dan “oslobođenja Kosova”.

“Srbija danas više ne može da nas napadne, iako se moderno naoružava, kupuje oružje od Rusije, Belorusije i drugih. Srbija se još uvek nije izvinila za masovne zločine koje je počinila pre 22 godine. Moramo tužiti Srbiju za genocid”, izjavio je Kurti.

Kurti je takođe dodao da je NATO pomogao da se zaustavi genocid nad albanskim narodom

“12. juna slavimo mir, oslobođenje i slobodu, sećajući se svih žrtava koje su život dale za našu zemlju i našu nezavisnost”, kazao je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani naglasila je da NATO, zajedno sa Oslobodilačkom vojskom Kosova doneo slobodu Kosovu.

“Ovaj dan je poznat kao “Dan mira”, ali stanovnicima Kosova je poznat kao “Dan oslobođenja i Dan slobode””, dodala je Osmani.

I predsednik skupštine Glauk Konjufca je istakao doprinos OVK i međunarodnih misija u “borbi za oslobođenje Kosova”.

“Pripadnici OVK, naši mučenici, dali su svoj život za slobodu i zahvaljujući njima, oslobođeni smo od srpske okupacije. Činjenica da je najveći vojni savez (NATO) pomogao narodu Kosova bombardujući Srbiju, zbog genocida koji je Srbija počinila prema narodu Kosova, je pokazatelj da je naša borba bila pravedna, ali i skupa”, rekao je Konjufca.

Ana Marković
%d bloggers like this: