Mirni protesti veterana OVK u Prištini

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Oko 200 veterana Oslobodilačke vojske Kosova okupilo se danas na prištinskom trgu Skender Beg, protestvujući protiv vlade Aljbina Kurtija. Protest je organizovalo Udruženje veterana zbog, kako su najavili, izjave Aljbina Kurtija da se na Balkanu još uvek u političkom životu nalaze ratni zločinci, kao i zbog tvrdnje ministarke spoljnih poslova Kurtijeve vlade, Donike Gervale Švarc, da su pripadnici tzv. OVK ubijali svoje političke protivnike. Takođe, veteran su iskazali svoju podršku haškim optuženicima, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i ostalima.

Obeležavajući godišnjicu oslobođenja Kosova, kako nazivaju dan ulaska mirovne misije na Kosovo i Metohiju, veteran su noseći zastave OVK i Albanije, izveli performans, potpisivajući se na fotografijama haških optuženika Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i ostalih.

„UNMIK je optuživao i sudio samo Albancima. Specijalni sud sudi samo Albancima. Na današnju godišnjicu, osnivači OVK su iza rešetaka u Hagu, jer se sudi našem ratu, a ne srpskim zločincima. Ovaj protest je organizovan protiv ljudi koji ne poznaju vrednosti slobode, među njima i ministri vlade “, rekao je vršilac dužnosti predsedavajućeg Udruženja veterana OVK, Faton Kljinaku.

This slideshow requires JavaScript.

Učesnik protesta Ramiz Ćanoli naglasio je da je ponašanje Vlade Kosova prema pripadnicima OVK neprihvatljivo.

„Mnogo je razloga za protest, ali jedan od glavnih razloga je potcenjivanje oslobodilačkog rata. Napali su OVK koja je uz sav napor i krvlju oslobodila Kosovo. To šta vlada Kosova radi je mnogo lose za albanski narod“, rekao je Ćanoli.

Protest je prošao mirno i bez incidenata, a učesnici su se posle sat vremena razišli.

Ana Marković