Kancelarija za KiM: Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Orahovcu

Оскрнављено православно гробље у Ораховцу

Tokom vikenda na pravoslavnom groblju u Orahovcu polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Oskrnavljene grobove je primetio Dušan Stojanović, koji je otišao majci da zapali sveću.

U saopštenju se dalje navodi da se ovo groblje učestalo nalazi na udaru vandala.

“Šta porodice nekako poprave, albanski ekstremisti preko noći poruše o čemu svedoči i slučaj porodice Šarić, čije su humke učestalo rušene. Iz dana u dan svedočimo aktu bezumlja i nasilja kojem su Srbi na Kosovu i Metohiji izloženi više od dve decenije, a koje danas dobija iznova i svoju insitucionalnu podršku od strane albanskih političara u Prištini”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da je nesporno da političari u Prištini svojim zapaljivim izjavama, neodmerenim reakcijama i odbijanjem dijaloga inspirišu ovakve incidente, koji se po pravilu prelamaju preko leđa Srba koji žive južno od Ibra.

This slideshow requires JavaScript.

“Realnost u kojoj Srbi žive jeste da gotovo da nema ni jednog jedinog nadgrobnog spomenika ili krsta koji nije oštećen na groblju u Orahovcu, a isto tako gotovo da ne prođe ni jedan jedini dan da se ne dogodi neki incident na prostoru Kosova i Metohije, čije su mete Srbi, njihova imovina, crkve i grobovi”, ističe se u saopštenju .

Kancelarija za KiM podseća da je ovom gnusnom događaju prethodilo skrnavljenje Hrama Hrista Spasa u Prištini, na kome su ispisani pogrdni grafiti „Isus mrzi Srbe“ i „Simbol šovinizma“ pred očima kosovske policije.

“Očigledno je da antisrpsko raspoloženje, praćeno izraženim verskim ekstremizmom, uzima maha u Prištini, koja svojim (ne)delima direktno inspiriše i navodi na ovakve slučajeve. Kako se to Priština kune da će zaštiti srpske crkve kada ne može da sačuva ni srpske grobove? Kakav to suživot navodno grade uz pomoć međunarodne zajednice kada ni za mrtve Srbe na Kosovu i Metohiji nema mira”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM?

Ana Marković