fbpx

Šta javnost na Kosovu očekuje od nastavka dijaloga?

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Dijalog Beograda i Prištine se sutra nastavlja na najvišem političkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, a sastanku posreduje šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj. Iako još uvek nije poznat sastav prištinske delegacije, kako je najavljeno, u Brisel sigurno putuje Aljbin Kurti, koji je prethodno poručio „da u Brisel ide kako bi se upoznao sa Aleksandrom Vučićem.

Sutrašnji susret sa srpskim predsednik nije nastavak, već početak novog dijaloga, poručio je prištinski premijer.

„Aljbin Kurti po mom nekom ličnom mišljenju će učiniti sve da uđe u jedan takav proces, posebno do lokalnih izbora na jesen i on će na svaki mogući način učiniti sve da, što se samog procesa tiče, on prisustvuje određenim sastancima, ali da na konkretan način ne uradi ništa da se krene u taj proces na konkretan način“, rekao je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Ovih dana iz Prištine se čuje zapaljiva retorika kosovskih zvaničnika i uslovljavanje dijaloga.

„To zapravo znači da Aljbin Kurti izgleda nije spreman da dovrši započeti posao pre desetak godina i ukoliko misli da dijalog treba da krene upravo od njega, mislim da nije realno procenio prepreke koje su na tom putu“, smatra profesor na fakultetu političkih nauka Beljulj Bećaj.

„Te zapaljive, negde ne primerene preteće izjave najblaže rečeno, nimalo ne obećavaju i nimalo nisu obećavajuće u eventualni uspešan nastavak dijaloga“, mišljenja je istoričar Aleksandar Gudžić.

Osim onoga što ne želi, prištinski premijer naglašava i da sa dijalog ne bi trebalo žuriti.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Priština želi da na nekim drugim osnovama vodi dijalog. Mislim da ta pozicija Prištine trenutno ne odgovara ni Srbiji, ni Evropskoj uniji, a verujem ni Sjedinjenim Američkim Državama. Mislim da Priština sada negde u ovom trenutku ne želi dijalog“, naglašava književnik iz Gračanice Viktor Popović.

Kosovska opozicija misli da Aljbin Kurti nema jasnu strategiju i da u Brisel putuje nespreman. Jedino što je dobro, kažu, jeste uključivanje Amerike u pregovarački proces.

„Vapaj za Amerikom je, vapaj onih koji su nemoćni, koji su nesposobni i koji su zapravo okrenuli leđa normalizaciji odnosa. Amerika je bila, ostaje i biće i u buduće glavni oslonac, ne samo za Kosovo i Srbiju, nego i za region, kako da se napokon Balkan, koji se tretira kao bure baruta, pretvori u oazu mira“, kazao je Beljulj Bećaj.

Dok je za kosovskog premijera obavezno i preispitivanje do sada postignutih sporazuma, za Srbe, to znači nepoštovanje njihovih prava.

„Ova vlada Kosova ima obavezu da ispuni prethodno postignute dogovore u okviru dijaloga, kako bi moglo da se stupi u fazu ostvarivanja novih sporazuma. U tom kontekstu ne očekujem da će se to zaista dogoditi, posebno ako čujemo da su protiv Zajednice srpskih opština, da su protiv svega što na bilo koji način omogućava bolja prava, ja bih rekao Srba na ovim prostorima, čak implementirajući ona prava koja danas stoje u ustavu i zakonima ovde na Kosovu, a koji se odnose upravo na prisustvo Srba u institucijama“, ističe Dalibor Jevtić.

Po mišljenju poznavala političkih prilika ni početak, ni kraj dijaloga se, ne nazire.

„Ja mislim da neće doći do nekog sporazuma koji bi stvarno i definitivno bio neko rešenje. Mislim da će se naći neko prelazno rešenje, onaj takozvani sveobuhvatni obavezujući sporazum koji može da bude nekako kao plastelin, svako može da formira interpretaciju koju želi“, smatra politički analitičar iz Prištine Miljazim Krasnići.

Naši sagovornici smatraju da bez jačeg pritiska međunarodne zajednice, dogovora nema, a prištinski premijer poručuje da u Brisel putuje sa ciljem da Kosovo više ne bude tema, već ravnopravna strana u dijalogu, dok iz opozicije tvrde da je on za dijalog nespreman, bez pregovaračke platforme.

Ana Marković
%d bloggers like this: