fbpx

Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu: Četiri predloga, zabrinutost i razočarenje

U Briselu su se danas po prvi put sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti. Prištinska strana izašla je sa zahtevom da Srbija prizna Kosovo, na šta je delegacija iz Beograda odgovorila da to „nikada neće uraditi“. Takođe, Kurti je izneo četiri predloga za nastavak dijaloga, a srpski predstavnici su tri automatski odbili, dok su jedan, kako je rekao kosovski premijer, prećutali. Dogovoreno je jedino da se dijalog nastavi jula meseca.

Nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu srpski predsednik je bio vidno razočaran. Istakao je da nikada nije prisustvovao takvom sastanku, te da je prištinska strana došla da zatraži priznanje i ne pristane ni na šta drugo. Za Srbe je nakon sastanka Vučić imao samo tri važne vesti.

„Prva je da albanska delegacija ne želi da ispuni ugovore koje su potpisali, ne žele da razgovaraju o Zajednici srpskih opština. Drugo je da su tražili hitno i odmah da čuju kada ćemo da priznamo nezavisno Kosovo. Treće je da nazivaju incidentima i provokacijom činjenicu što Srbi žele da prisustvuju liturgiji u svojim crkvama koje su na zemlji datoj u Miloševićevo vreme“, kazao je Vučić, a potom i naglasio da je zabrinut za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, sa kojima će kako je rekao, morati da razgovara.

„Video sam sa koliko neodgovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti, ne zbog toga jer je neko suviše jak, već jer je veoma neodgovoran. Nastavljamo dijalog, bili smo spremni da prihvatimo svaki datum, svaki dan, za nas je to veoma važno i ne postoji ništa važnije za nas od osiguravanja sigurnosti i bezbednosti za naše ljude na KiM i poštovanje svega onoga što je do sada potpisano. Da li vidim ozbiljniji napredak ubrzo… Ljudi, ja ovakvom sastanku nisam prisustvovao, nečemu što nikakve veze sa realnošću i odgovornošću nema. Više sam ja njima rekao nego bilo šta. Oni su zamerali više EU nego nama“, naveo je Vučić.

Takođe, Vučić je kazao da je delegacija iz Prištine došla u Brisel sa namerom da okonča dijalog, te da će predstavnici u Beogradu dati sve od sebe da se dijalog nastavi i obezbedi sigurnost za Srbe na Kosovu i Metohiji.

Dok je srpska strana nezadovoljna sastankom u Briselu, za albansku stranu susret je bio konstruktivan. Kosovski premijer Aljbin Kurti imao je četiri predloga za predstavnike iz Bograda.

Prvi od predloga se odnosio na promenu CEFTA sporazuma, odnosno da šest zemalja Zapadnog Balkana napreduje iz CEFTA-i u SEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope), prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU.

Drugi, da Priština i Beograd odmah potpišu zajednički mirovni sporazum kojim će se obavezati da neće napadati jedni druge.

Treći, da će nakon priznanja Kosova od strane Srbije, Srbi na Kosovu imati Nacionalno veće, kao što to imaju Albanci i Bošnjaci u Srbiji.

A četvrti je da Veljko Odalović više ne bude na čelu vladine komisije za nestala lica, jer je kako je Kurti naveo, pripadao režimu Slobodana Miloševića.

Kosovski premijer nije dobio odgovor delegacije iz Beograda samo za prvi predlog, dok su ostala tri, kako je kazao, automatski odbijena. Takođe, Kurt je naveo da je srpska strana došla sa starim predlozima, te da nije optimista po pitanju narednog sastanka zakazanog za jul mesec. Ono što Kurti ni u Briselu nije propustio da kaže je da je Priština počela da priprema tužbu za navodni genocid Srbije na Kosovu.

Ocena iz Evropske unije je da dijalog nije bio lak, ali da je bio važan.

„Oba lidera su imala vrlo otvorenu i direktnu razmenu stavova u vezi sa onim šta svaki od njih očekuje od dijaloga. Ono što je važno za Evropsku uniju je da su oba lidera potvrdila da nema drugog puta za normalizaciju odnosa osim normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, izjavio je sepcijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: