fbpx

Šeholi: Skeptičan sam da će i jula biti dogovora između Beograda i Prištine PDK: Kurti nije ispunio obećanje

Фатмир Шехоли, Директор Института за афирмацију међуетничких односа, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Za prištinsku javnost se u Briselu ništa neočekivano nije dogodilo. Dok vlast podržava stavove Aljbina Kurtija, opozicija ga optužuje da nije ispuno obećanja, da pre dijaloga zatraži priznanje Kosova od strane Srbije.

Osim predloga tema za početak novog dijaloga, Aljbin Kurti je istakao i da na Kosovu nema međuetničkih problema, ali da Kosovo ima problema sa Srbijom. Za analitičare stavovi prištinskog premijera nisu neočekivani.

“Obzirom da već odavno vidimo izjave i Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića da su dijamentralno dosta daleko i samim tim videli smo, da ne samo što nema nikakvog dogovora, nego nema dogovora ni za susret 25 jula kakav će biti dnevni red. To govori da u ovom dijalogu mnogo toga treba da se radi. Da li je za očekivati da će biti nekih normalnih tokova u tome, ostaje da se vidi, ali sa ovim pristupom veoma je teško imati bilo kakav ishod finalizacije sporazuma između Beograda i Prištine”, smatra Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Ukoliko ne bude jačih pritisaka Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a zbog potpuno različitih stavova Prištine i Beograda, na Kosovu se ne očekuje skorašnji završetak, ali ni nastavak dijaloga.

“Ja sam bio skeptičan i pre današnjeg susreta. Tako da sam i za susret jula meseca veoma skeptičan. Razlog zašto je za očekivati da nećemo imati nikakve dogovore je i to što su veoma blizu i lokalni izbori na Kosovu. Kurti sigurno da ne želi da ulazi u neke velike teme, kako nebi u narodu stvorio neku tezu da popustio, da tako kažem”, zaključuje Šeholi.

PDK: Kurti nije ispunio obećanje da će usloviti Srbiju rešavanjem pitanja nestalih

Iz Demokratske partije Kosova bivšeg lidera Hašima Tačija je poručeno da Kurti nije ispunio obećanje i da je seo preko puta srpskog predsednika bez prethodnog uvođenja reciprociteta i bez izvinjenja Srbije za, kako su saopštili, rešenja pitanja nestalih.

„Aljbin Kurti nije ispunio obećanje dato Ferdoniju Kerkeziju i Nusretu Kumanovi da će usloviti Srbiju, kako bi se razjasnila sudbina njihove nestale dece”, izjavio član predsedništva Demokratske partije Kosova (PDK) Betim Gjoši

Kurti je u izjavi medijima pomenuo ratne zločine koje je, kako je rekao, počinila Srbija na Kosovu.

“Istina o zločinima na Kosovu iz Miloševićeve Srbije nalazi se u Beogradu. Pozivamo da se ljudi, koji su iz Miloševićevog režima, a trenutno su na vlasti u Srbiji, da budu smenjeni sa svojih položaja i ispitani o krivičnoj istini Srbije”, rekao je Kurti, a preneli su mediji na albanskom.

Kosovski predsednik je i u Briselu naglasio da je vlada započela pripremu tužbe u kojoj će Srbiju tužiti za navodni genocid, ali i dodao da je za takvu pripremu potrebno vreme.

Ana Marković
%d bloggers like this: