fbpx

Vjosa Osmani produžila mandat EULEKS-u na Kosovu

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Predsednica Vjosa Osmani uputila je pismo šefu diplomatije Evropske unije Žosepu Borelju o produženju mandata Misiji EU za vladavinu prava (EULEKS) na još jednu godinu, saopšteno je iz predsedništva Kosova, a prenose mediji na albanskom.

Kako je saopšteno, u pismu Borelju Osmani je najavila da će EULEKS imati tehnički mandat, bez izvršne vlasti i zasnovan samo na praćenju, mentorstvu i savetovanju, na osnovu prepiske iz 2018. godine i zahteva koji je Osmani uputila 14. juna. Isti mandat može se produžiti za još godinu dana, u slučaju pozitivne ocene rada ove misije od strane predsednika Kosova.

Takođe, Osmani je predložila da na osnovu zahteva i potreba koje su identifikovale kosovske, institucije, institucije EU pružaju stručnost, savetodavne usluge i finansijsku pomoć oko pitanja u vezi sa reformom pravosuđa. Osmani je pozvala EULEKS na tehničku i savetodavnu podršku o pitanjima koja proizilaze iz Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, navodi se u saopštenju.

Predsednica Kosova je ukazala na posvećenost kosovskih institucija garanciji vladavine zakona, ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz SSP-a i daljem unapređenju saradnje između Kosova i Evropske unije.

EULEKS-ov mandat je tehnički mandat, zasnovan isključivo na savetodavnoj, mentorskoj i nadzornoj ulozi u skladu sa Ustavom Kosova, zaključeno je u saopštenju.

Ana Marković
%d bloggers like this: