fbpx

Odalović: Kurti pokazao nemoć pred zahtevima Srbije

Вељко Одаловић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je za RTS da je kosovski premijer Aljbin Kurti, sa zahtevom za njegovu smenu, pokazao nemoć pred zahtevima Srbije da se istraže neke lokacije na Kosovu u potrazi za nestalima.

Kurti je juče u Briselu, zatražio od srpskog predsednika Aleksandra Vučića da se Odalović povuče sa funkcije predsednika Komisije za nestala lica vlade Srbije, jer je, kako je rekao, bio jedan od “vođa okupiranog Kosova”.

„To je nemoć pred našim zahtevima, činjenicama koje svi na Kosovu znaju. Mi imamo precizne i konkretne informacije, neke i iz medjunarodnih arhiva“, kazao je Odalović.

Odalović je dodao i da su ga juče, nakon izjave kosovskog premijera, pozvali Albanci sa Kosova koji su zabrinuti šta će se dešavati sa procesom pronalaženja nestalih i smatraju da je Kurtijeva poruka štetna. Naveo je i da se na zajedničkoj listi 1.639 ljudi vodi kao nestalo, od toga 570 Srba i nealbanaca.

„To je jednostavno nešto što ne treba da se krije i sakrije. Ne kopa Veljko Odalović po Kosovu i Metohiji, oni imaju svoje institucije. Mi samo tražimo da se provere informacije i da neko vrši monitoring, kao što su i oni“, ističe Odalović.

Odalović je naglasio da će Srbija nastaviti da insistira da se provere neke lokacije na Kosovu u potrazi za nestalima, kao i da će Beograd proveriti svako mesto na koje Priština ukaže.

Ana Marković
%d bloggers like this: