Rakočević i Mitić: Srbi i SPC nebezbedni na Kosovu i Metohiji

разбијени знакови који воде до манастира Драганац

Od početka oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji je preko 1.700 ubijenih i kidnapovanih, a skoro 240.000 raseljenih Srba. Više od 50 sela je sravnjeno sa zemljom, u gradovima Srbi su nivou statističke greške, bez prava da neke, kao Đakovicu i posete.

“Onoga trenutka kada vam oni budu rekli da imaju slobode, pregovori mogu da počnu i možemo se baviti osnovnim pitanjima. Povratak, osnovna prava, prava na imovinu, prava na upotrebu maternjeg jezika, pravo da se ne plašite, pravo da učestvujete u svom kulturnom i duhovnom životu, sve je to široki spektar u kom Srbi ne učestvuju ili su na istorijskom minimumu svojih prava”, rekao je književnik i novinar Živojin Rakočević

Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Orahovcu

 

Samo u ovoj godini zabeleženo je više od 50 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve i groblja, a samo par dana pre nastavka dijaloga, organizovan je protest zbog liturgije u Hramu Hrista Spasa u centru Prištine.

“Ponovo je medijski podgrejana tenzija i taj odnos između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji i ne samo na Kosovu i Metohiji, nego vidimo da se to dešava širom Balkana i Evrope. I ponovo se u nekom trenutku, kada smo možda i pomislili da idemo ka nekim normalnijim vremenima, nas podsetilo na tu neku negativnu tradiciju koja postoji na Kosovu i Metohiji i to skrnavljenje ili obeležja verskih ili svetinja, grobalja”, smatra istoričar Miloš Mitić.

Živojin Rakočević strahuje da u se u narednom periodu može očekivati nastavak talasa napada koji je zapljusnuo Srbe ovog proleća.

Vandalski cin skrnavljenja crkve Svete Petke u Donjoj Sipasnici

“Možemo očekivati talase nasilja, kamenica, pretnji, krađa, provala na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Napadi su posledica ideologije koju agresivno ispoveda Aljbin Kurti, zajedno sa Vjosom Osmani i ta ideologija je na jednom nivou veliko albanska, a na drugom integralno kosovska u kojoj se mi ne prepoznajemo, ni u jednoj varijanti nas nema, ali ima napada na nas”, kaže Rakočević

Najnovija retorika albanskih političara i navodnih eksperata, srpska kulturna baština je kosovska.

“Zvanična politika se polako okreće ka tome da se to opravda negde kao albansko nasleđe i to samo govori o pozadini cele te ideje da to odjednom postane albansko ili ilirsko, koje god nasleđe. Jednostavno istorijske činjenice neosporno govore o prisustvu srpskog naroda na ovom prostoru”, rekao je Mitić.

Na Kosovu i Metohiji je preko 150 srušenih i devastiranih crkava i manastira, ukradeno je više od 10.000 ikona i bogoslužbenih predmeta, oko 50 grobalja više ne postoji, više od 100 ih je pretvoreno u smetlište.

Ana Marković