Vučić: Priština je želela da izbegne dijalog

фото: ГрачаницаОнлајн

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je tokom jučerašnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem “zatražio da se ispuni obaveza iz Vašintonskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, ali da je dobio odgovor od Kurtija da on ne prihvata sporazume potpisane pre 14. februara kada je on pobedio na izborima. Vučić se obratio javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić je želeo da izvesti javnost o svemu što se događalo u Briselu i dodao da će 22. juna biti održana sednica Narodne skupštine na kojoj će se temeljno govoriti o apsolutno svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije je naveo da juče nastavljen dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i da je to najčudnija faza.

„Rekao sam ovo jer mogu da potvrdim da oni koji su došli u ime prištinske strane želeli da nas nateraju da napustimo razgovor. Sve što su radili, tražili i govorili značilo je da žele da izbegnu dijalog“, ističe Vučić i dodaje da se uspelo razgovarati samo o jednoj temi, o nestalim osobama.

„Poslednja lokacija je Kiževak i pronađeni su ostaci 11 tela. Za dva tela DNK analizom utvrđeno je da su Albanci. Mi smo tražili pretragu više lokacija. Jedna je Košare, i nikakvu informaciju nismo dobili za Lapušnik 2013, Dojnice 2013, Javor Suva reka 2020. Kada sam to tražio, i zahvalan sam predstavnicima EU kojima se to učinilo dobro, šef njihovog pregovaračkog tima je rekao da neće dozvoliti iskopavanja da se ne bi pomislilo da su Albanci vršili zločine. Iz arhive OVK je traženo da se pokažu grobnice srpskih civila i vojnika, ali sada albanska strana tvrdi da to ne postoji“, objašnjava Vučić.

Predsednik Srbije kaže i da je srpska delegacije već parafirala sa Hotijem kako to treba da izgleda, a sada su kao ključni argument od albanske strane dobili da to nije suština, već da se smeni Veljko Odalović.

Vučić smatra da je to drskost i bezobzirnost albanske strane, kao i da su Odalovića nazvali „Geringom“ i “Gebelsom”.

„Možda nije trebalo na taj način da reagujem, možda sam uvredio Kurtija, ali sam uzvratio na brutalniji način i ne mogu da kažem da sam se pokajao, bio sam iznenađen da neko može da koristi takav rečnik“, dodaje Vučić.

Vučić kaže da je Kurti deset puta ponovio priznanje i da je ponavljao „kada“, a na to je dobio odgovor – „Nikada“.

Kako dalje navodi predsednik Srbije, želeli su da se napravi Deklaracija o miru, ali, to mogu da učine samo dve nezavisne države.

„Sledeći zahtev je da CEFTA bude SEFTA, kako bi mogli da u nju unesu svoje simbole i tako bude ‘Republic of Kosovo'“. Sastanak je počeo instistiranjem da se u skladu sa onim što je potpisano ispune obaveze prema Srbiji. Molili smo da ispune obavezu za Zajednicu srpskih opština“, ali Kurti neće da prihvati sporazume potpisane pre 14, februara kada je on pobedio na izborima.

Kako Vučić ocenjuje napravljena je „nemoguća atmosfera i dijalog je nemoguć. Nije dobro za nas jer takva vrsta neozbiljnosti može da dovede do eskalacije problema na Kosovu. Ja znam koliko ima nedovoljno odgovornih ljudi u Prištini i koji mogu da urade svakojaka čuda. Zato je moja molba upućena međunarodnoj zajednici da vode računa da se ne dogode incidenti“, istakao je Vučić.

Vučić kaže i da je Kurti rekao da je provokacija od strane Srbije održavanje liturgije u srpskim crkvama koje su zemljište dobile za vreme vladavine Slobodana Miloševića i da Srbija treba da se uzdrži od toga.

„Na to sam ostao nem, i upitao sam „Nije li provokacija što ispisuju grafite i mokre u verskim objektima?“, kazao je Vučić i dodao da kada to čujete, razumete o čemu je reč i zašto su Dečani ugroženi i zašto se Srbi osećaju ugroženo.

Vučić je pokazao fotografije crkve gde je ispisan grafit da „Isus mrzi Srbe“, kao i fotografije porušenih srpskih spomenika i svih napada na verske objekte.

Predsednik Srbije je istakao da je važno da je uopšte došlo do sastanka sa kosovskim predstavnicima i da je Srbija pokazala odlučnost da se dijalog nastavi.

Ana Marković
Izvor B92