Aljbin Kurti – za opoziciju preverant, za građane Prištine fenomenalan premijer

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Prištinski premijer Aljbin Kurti se još uvek nije obratio medijima po povratku iz Brisela, a opozicija ga uveliko optužuje za neuspeh, neispunjavanje obećanja, prevaru, pa do toga da radi u interesu Srbije. S druge strane, građani Prištine ostaju dosledni kada je poverenje u premijera u pitanju.

Skandalozan nastup “prevaranta” Kurtija i “obmana naroda Kosova”, jer fokus dijaloga sa Vučićem nije bio na međusobnom priznanju, poručio je nekadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Nešto slično tvrdi i doskorašnji koordinator za dijalog Skender Hiseni.

“To je upravo ono na šta smo upozorili, opasnost od prevaranta Kurtija, tako da je u ovom slučaju Kurti običan prevarant i obmanjuje narod Kosova opasnim pristupom dijalogu. Ovo nije dijalog, to je gubljenje vremena i obmana za Kosovo, jer nije fokus glavnog pitanja uzajamno priznavanje, što je predsednik Bajden jasno rekao u svom pismu”, izjavio je Ramuš Haradinaj za Kosova Press.

Predstavnici Demokratske partije i Demokratskog saveza, nekadašnjih lidera Hašima Tačija i Ise Mustafe, tvrde da je Kurtijev nastup u Briselu bio u korist Srbije, dok mu analitičari daju još vremena.

“Najbolje će o tome da sude glasači na izborima, kada god budu bili. Da li se Kurti toliko promenio pa da ga kazne. Ali ipak je početak, moramo da sačekamo da vidimo kako će da se ponaša kao premijer i onda vidimo da li je stvarno izneverio sve one koji su glasali za njega i principe za koje se on borio do tada”, kazao je bivši savetnik Hašima Tačija i direktor Demokracia.com Ardian Arifaj.

PSD-ja ironizon me takimin në Bruksel: “Fake news”, Kurti nuk e takon Vuçiqin pa kërkuar falje Serbia from Ekonomia Online on Vimeo.

Aljbin Kurti je na izborima dobio poverenje više od polovine kosovskih birača, a podrška građana se ni posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem ne dovodi u pitanje. Evo šta građani Prištine misle o Kurtijevom “nastupu” i napadima od strane opozicije:

„Kaže narod `ispeci pa reci`. Sigurno je čovek razmislio šta će da kaže, pa je to rekao. Opozicija uvek ima takvu ulogu da napada poziciju. Ja lično ne bih rekao da je prevarant“.

„Nije prevarant, to je najbolji premijer u Evropi“.

„Ne znam baš šta je rekao, ali mislim da je on na mestu. Mislim da je dobro postupio. Oni su sami prevaranti pa sada njemu kažu“.

„Bio je fenomenalan. Mislim da je zahtevao ono što je potrebno za Kosovo. Svako može da kaže da je prevarant, ja mislim da je on bio spreman i tražio to što treba da traži“.

Za poznavaoce političkih prilika, Kurti se ipak u Briselu nije ponašao neočekivano.

“Naravno da je bilo očekivano da će obe strane na ovom prvom sastanku samo da predstave svoje pozicije i da više govore svojim glasičima nego da daju nešto konkretno za taj proces. Nije bilo ništa novo, ništa neočekivano, ništa iznenađujuće”, dodao je Arifaj.

Iz Socijaldemokratske partije Kosova, otcepljenog krila Kurtijevog Samoopredeljenja, sarkastično saopštavaju, sastanaka u Briselu nije bilo, jer je Kurti obećao da će prvo zatražiti priznanje Kosova od strane Srbije. „Ovo je fotomontaža, ovaj sastanak se nije dogodio“.

Milena Maksimović