ERP: Zaštita manastira Visoki Dečani od strane KFOR-a posebno važna

Припадници КФОР-а обезбеђују манастир Високи Дечани, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Eparhija raško-prizrenska zatražila je od predstavnika KFOR-a da nastavi sa zaštitom manastira Visoki Dečani. „U situaciji pogoršane bezbednosti i krajnje agresivnog ponašanja kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske presude, to je posebno važno“, navode iz Eparhije.

Takođe, iz Eparhije poručuju da je nedavna izjava premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu o “služenju liturgija u Miloševićevim crkvama” još je jedna u nizu „uvreda i laži kojima kosovske institucije krše osnovna verska prava SPC“.

„Crkva i zemljište na kome je ona podignuta vlasništvo su SPC po odluci apelacionog suda iz 2017 u Prištini“, saopštili su iz Eparhije na društvenoj mreži Tviter, dodajući:

Manastir Visoki Dečani, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

„Optuživanje SPC zbog služenja liturgije u Prištini uz najvulgarnije izjave i pretnje kao i skrnavljenje verskog objekta političkim grafitima, i to u prisustvu kosovske policije, dodatni su pokazatelji pravnog bezakonja u društvu u kome se ne poštuju ni verske slobode, ni sudske odluke“.

Ističu da odnosi Eparhije raško-prizrenske SPC i ostalih srpskih političkih tela na KiM sa institucijama kosovskih Albanaca nikada nisu bili toliko pogoršani.

„To je dodatni razlog da međunarodna zajednica treba da zaštiti naš narod i Crkvu od diskriminatornog ponašanja i toksične retorike Prištine“, navode iz Eparhije raško-prizrenske.

Milena Maksimović