Gračanica: Od ponedeljka ketering „Na kašiku“

фото: А. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Dvadeset žena u Gračanici došlo je na ideju da otvori ketering, pod nazivom „Na Kašiku“. Ideja je da se spoji lepo i korisno, odnosno da nezaposlene žene iz seoskih sredina kuvanjem i spremanjem tradiocionalnih srpskih jela zarade tako što će ista prodavati onima, koje pored svakodnevnih obaveza, vremena za kuvanje nemaju.

„Ideja je bila da spojimo ekonomski jake žene i žene koje nemaju stalni posao, žive na selu. Sa tim keteringom, kuvanim jelima, i apsolutno svim što može da se spremi u domaćoj kuhinji htele smo da olakšamo ženama koje rade, koje nemaju vremena da to priušte svojoj porodici, u smislu nekog zdravog obroka, jer taj brzi život sada ne dozvoljava da se supa kuva 3-4 sata ili pasulj, ili sarmice“, kazala je za Gračanicu onlajn Gordana Toskić Ničić.

Takođe, Gordana ističe da je veliki problem domaćica prodaja domaćih proizvoda, poput povrća i voća.

foto: A. Ćup, GračanicaOnlajn

„Ovo je seoska sredina, i ta jedina pijaca koja postoji u Gračanici nije više ona pijaca u Prištini koja je bila velika. Tako da, ovde u suštini svako pomalo proizvodi za sebe. Ovom idejom smo htele da glavno tržište za pripremanje te hrane dolazi od tih žena, a da sa druge strane žene koje su ekonomski snažne mogu da priušte svojoj porodici kuvan obrok po pristojnijim cenama, jer ovo nije restoran, već ketering“, objašnjava Gordana.

A cela ideja je potekla na treningu gastronomije koje je organizovala REA organizacija.

„Mi smo se okupile i pohađale te treninge, dobile sertifikate za to. Čak mi se program jako svideo zbog toga što je jedan broj žena, najboljih sa treninga, odabranih od strane REA organizacije, dobio šansu da volontira u nekim od restorana uz naknadu do strane ove organizacije i za to vreme nauče nešto što im je potrebno uz mogućnost da dobiju radno mesto u tim restoranima“, rekla je Gordana.

foto: A. Ćup, GračanicaOnlajn

Jedna od žena koja je podržala ovakvu ideju je i Zorica Andrejević iz Gornje Gušterice.

„Bavim se proizvodnjom jagoda. 50 ari jagoda imamo i tim poslom se bavimo suprug i ja. Suprug je radnik gradskog saobraćaja, ja ne radim nigde, kao ni moj sin. Ovo mi je jedinstvena prilika da zaradim svoj prvi novac samostalno“, rekla je Zorica.

Ove vredne žene neće dobijati redovnu platu, jer je ukupan početni kapital koje su uspele da obezbede samo 900 evra koje su dobile od Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) i zato vas pozivaju da budete njihovi gosti, i da kroz ukusan i zdrav obrok pomognete da njihova ideja zaživi.

„Potrebna nam je pomoć. Mi smo spremne da damo sve od sebe da ovo uspe, da radimo, da obezbedimo svim ženama, i ovima koje su ekonomski snažne i ovima na selu jednake uslove“, ističe Toskićeva.

Milena Maksimović