Osmani na samitu u Turskoj pozvala zemlje da priznaju Kosovo; Brnabić: Nedostatak pristojnosti

Вјоса Османи, фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je danas na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj evropi sve zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine što pre. Reagovala je premijerka Srbije Ana Brnabić istakavši da to govori o „nedostatku političke pristojnosti predstavnika Prištine“, ali dodala da joj je drago što se Osmani poziva na Briselski sporazum.

Osmanijeva je na samitu u Turskoj takođe podsetila na ranije obećanje Evrospke unije kada je u pitanju liberalizacija viznog režima za Kosovo. Ona je kazala da je budućnost Kosova u EU i NATO-u.

„Kosovo je stvorilo jasno uverenje da je evroatlanska integracija cilj građana, ali želimo da obezbedimo da se ovaj proces ubrza, da se garantuje mir i sigurnost u regionu, ali i da se poveća važnost građana regiona“, rekla je Osmani.

Na poziv kosovske predsednice državama da priznaju Kosovo reagovala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Bilo je provokacija, a ja sam kratko odgovorila, jer iz poštovanja prema domaćinima nisam želela da ulazim sa njom u bilo kaku raspravu“, rekla je Brnabićeva, i dodala da je to suprotno svakom protokolu „i izražava ogromno nepoštovanje prema domaćinu, ali i prisutnim delegacijama koje nisu priznale tzv. nezavinost Kosova“.

„Nisam želela da ulazim u to. Ona je tim istupom najbolje govorila o sebi, i njihovoj političkoj pristojnosti, odnosno o nedostatku iste“, rekla je Brnabićeva.

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju.

Za Brnabićevu je bilo interesantno što se Vjosa Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

„Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporazum, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji… To je takva politika koja ne prestaje da iznenađuje od skupa do skupa. Čula sam danas da se Osmanijeva poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, pre svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština“, rekla je Brnabićeva, istakavši da joj je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije samo sa zvezdicom već i sa fusnotom.

Milena Maksimović