fbpx

Lajčak: Nema razloga za pesimizam kada je dijalog u pitanju

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u Beču nakon sastanka sa kancelarom Austrije Sebastijonom Kurcom da nema razloga za pesimizam kada je dijalog u pitanju.

Lajčak je rekao da prvi sastanak dve strane nije bio lak i dodao jda će se za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine zalagati, jer kako je rekao, ne postoji druga mogućnost osim normalizacije.

„Nemamo pravo da budemo pesimisti i nemamo razloga da budemo pesimisti. Ovo je prvi sastanak stranaka Srbije i Kosova, bilo bi naivno reći da je takav sastanak bio jednostavan. Ali činjenica je da je sastanak trajao nekoliko sati i da su obe strane zainteresovane za normalizaciju odnosa i put ka EU. Pre letnjih raspusta sledi još jedan sastanak. Kurti je nov u ovom dijalogu koji je započeo 2011. godine i koji je doneo neke rezultate”, rekao je Lajčak dodajući da je dijalog Beograda i Prištine od presudne važnosti za ceo region.

Kurc je istakao da je važno da ovaj proces podrži Evropska unija.

Lajčak se na sastanku lidera Zapadnog Balkana dotakao i liberalziacije viznog režima za građane Kosova, istakavši da „situacija ne ide dobro“.

Izvor: Koha
%d bloggers like this: