Zbog zaraze ptičijim gripom uklonjena živina sa 36 porodičnih farmi na Kosovu

Илустрација фото: pixabay/9883074

Kosovska agencija za hranu i veterinu usmrtila je brojnu živinu na 36 porodičnih farmi, na različitim lokacijama širom Kosova, zbog dijagnoze virusa H5N8 ili, kako je inače poznato, ptičijeg gripa.

Portparol Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači rekao je da nakon potvrde prisustva ovog virusa, krajem prošlog meseca, ova Agencija nadgleda situaciju na terenu, kako bi sprečila i borila se protiv ove bolesti.

„Agencija za hranu i veterinu od prvog dana sumnje na prisustvo ptičijeg gripa preduzela je sve mere da spreči bolest u našoj zemlji, to je bolest koju je bilo nemoguće isključiti znajući da su pogođene zemlje u regionu i širenje bolesti vrši se kroz ptice selice i iz tog razloga smo mi već u prvim danima kada smo dobili obaveštenja od farmera odmah pokrenuli timove za sprovođenje istraživanja“, izjavio je Tači.

Do sada na Kosovu, kaže on, nema zaražene živine ni na jednoj komercijalnoj farmi čiji su proizvodi prisutni na tržištu. Iz tog razloga nema sumnje ili rizika od konzumiranja proizvoda sa lokalnih farmi.

Tači kaže da su sugerisali potrošačima da budu oprezni prilikom snabdevanja živinskim mesom i jajima.

„Do sada smo izvršili uništavanje na 36 farmi i primamo obaveštenja od farmera putem besplatnog kontakt broja koji smo odmah stavili u funkciju, kao i preko direkcije za zdravstvo”, rekao je, i dodao da je situacija pod kontrolom.

Virus H5N8 je smrtonosan virus za domaću i divlju živinu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2021. godine u Rusiji je virusom zaraženo sedam radnika na farmi.

Ovaj virus kruži farmama u raznim evropskim zemljama od 2014. Prema SZO, zaraza ljudi ovim virusom smatra se vrlo niskom. Zaražene osobe treba nadgledati najmanje 10 dana kako bi se kontrolisali simptomi.

Izvor: Gazeta express