fbpx

U Prizrenu održana Dečija smotra folklora “U susret Vidovdanu”

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Veselo je danas bilo u porti manastira Sveti Arhangeli, kod Prizrena. Uz pesmu, igru, izložbu likovnih radova, održana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora pod nazivom “U susret Vidovdanu”.

Manifestacija je, kao i godinama unazad, započela igranjem srpskog kola oko ruševina zadužbine cara Dušana, u podnožju Šar planine. Dečju smotru folklora otvorio je iguman manastira Svetih Arhangela, otac Mihailo.

“Iako su ruševine, ovde domaćin car Dušan, znam sigurno, da se raduje na nebu zajedno sa nama ovde koji smo na zamlji. Važno je da se ove ruke i ova deca danas što su se ovde okupila lepo provedu, i da se radujemo Gospodu i da bude srećan praznik, i da je srećan početak ovog druženja danas”, kazao je otac Mihajlo.

Na ovogodišnjoj smotri učestvovalo je 11 kulturno-umetničkih društava sa Kosova i Metohije, a igrale su se igre iz različitih krajeva. Takođe, pevale su se izvorne pesme.

“Svake godine dolazim ovde sa svojim kulturno-umetničkim društvom da pokažemo igre iz svog kraja, i sa celog Kosova i Metohije. Osećaj je stvarno predivan, jer nemamo prilike da često dolazimo ovde i vidimo ovaj prelepi manastir”, rekla je Andrea Jaćimović.

“Folklor treniram već dobrih sedam godina i uvek mi je drago kada dođem ovako u manastir, na neko mesto zanimljivo. Uvek mi je drago, upoznajem nove drugare, nove kulture i nove avanture”, kazao je Bogdan Đorović.

“Osećamo se super, baš zato što dolazimo na ovako sveto mesto”, dodao je Mihajlo Veljković.

“Osećaj je srećan, lep, beskrajan”, rekla nam je Stefana Stefanović.

This slideshow requires JavaScript.

Organizatori, Dom kulture Gračanica i Savez amatera Kosova i Metohije složili su se da je ova manifestacija jedan od načina da se zaštiti Srpska kulturna baština i tradicija na Kosovu i Metohiji.

Sam lokalitet održavanja manifestacije je vrlo bitan, vrlo značajan, kazao je Đorđe Lakušić iz Saveza amatera Kosova i Metohije. Poruka je jasna, istakao je on, a to je da dece žele mir i slobodu.

“Mi smo ranijih godina šetali sa lokaliteta na lokalitet, sa jednim jedinim ciljem, da naša deca upoznaju naše svetinje, naše manasitre na najdirektniji način. Stvarno je lepo videte koliko sama manifestacija utiče na razvoj naše dece, i uopšte na njihova razmišljanja, iščekivanja narednog datuma susreta. Ova manifestacija ima širokostruki značaj, ona ima divne poruke, da ko god ne veruje, i ne zna, neka pita ovu decu. Ko god misli da može nešto silom, nekim drugim metodama koje nisu prepoznatljive običnom svetu, neka pita decu”, rekao je Lakušić.

Prošle godine je organizovanje manifestacije izostalo zbog epidemiološke situacije. Ivan Stojković iz Doma kulture kaže da je ovaj skup dugo isčekivan.

“Ovaj događaj lično smatram da je veoma važan za očuvanje Srpske kulturne baštine i tih narodnih nošnji. Jer, zapravo ova deca mora da shvate da od njih zavisi budućnost našeg izvornig stvaralaštva”, dodao je Stojković

Takođe, održana je i likovna kolonija, a mališanima nije manjkalo inspiracije pri stvaranju umetničkog dela.

„Mene inspiriše ovo okruženje i ovaj manastir Arhangeli, zato sam došao da crtam Svetu Bogorodicu ovde“, rekao je Nemanja Stević, iz Kosovske Mitrovice.

„Crtam Cara Dušana, jer je i Prizren Dušanov grad“, kazao je Nemanaj Terentić, iz Prilužja.

Prema rečima slikarke Maje Todić, dečija likovna kolonija se organizuje po peti put u okviru smotre folklora.

„U okviru ove manifestacije `U susret Vidovdanu`, pored ove lepote i smotre folklora uvek imamo priliku da vidimo kako deca stvaraju, i ovu likovnu koloniju. Mi nismo odlučili da decu ometemo i nametnemo neku temu, tema je slobodna. Eto, da kažem da je ovo peta likovna kolonija koja se odvija u okviru ove manifestaciju, i deca su inspirisana i narodnom nošnjom i samom okolinom Arhangelskog manastira“, rekla je Todićeva.

Na kraju manifestacije najboljim izvođačima dodeljeni su pehari.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: